¨Na ovo upozoravam godinama, no nitko ne reagira¨ (video)

Zdravko Šimunović pokazuje krizno mjesto na koje redovito uzrokuje poplave u njegovoj ulici
(FOTO: Mario Barać)

21.09.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4577

Nakon posljednjih poplava na području Lipika glavni je zaključak da se tako velika količina kiše u kratkom vremenu nije mogla očekivati pa se ni poplava nije mogla spriječiti. Ipak postoje stvari na koje se moglo utjecati, posebno kada govorimo o infrastrukturi, a tako misli i Zdravko Šimunović koji stanuje u Slavonskoj ulici.

Čim počne kiša, obuva čizme

- Stvarno mi je već više dosta svega. Čim počne padati kiša, ja već unaprijed znam kako će se sve završiti pa odmah obuvam čizme i izlazim u dvorište. Jasno mi je da je ova zadnja kiša stvarno bila ogromna, ali mi nije jasno da već godinama ukazujem na problem koji se mogao i trebao riješiti i čime bi se štete sigurno smanjile, a nitko nije napravio ništa - razočaran je Zdravko.





Tvrdi da su dva ključna problem poplave u dijelu Slavonske ulice: loši propusti i zapušten odteretni kanal u blizini.

- Ne bi to ni bio tako veliki problem da poplave samo oborinske vode koje se u našu ulicu slijevaju iz cijelog "gornjeg" dijela Lipika, već je problem što se podigne i prelijeva kanalizacija. To je užas jedan što onda ostane u dvorištu, ja to moram prati odmah, sve pograbljati i pokupiti, jer inače drugi dan to više ne bi bilo moguće. Tako je svake godine, čak ne moraju biti ni tako velike kiše kao što su bile nedavno. To je takav smrad da se ne može sjediti u dvorištu. Poplava mi redovno ulazi u garažu, potopi dvorište, bunar koji još uvijek ispumpavam, a bilo je slučajeva da mi je bila poplavljena i dvorišna ljetna kuhinja. Na mjestima voda pod velikim pritiskom jednostavno nema kuda, probije odvod i izbije na površinu kao gejzir. Ogroman je pritisak i na šahtima, a zna se dogoditi da poklopac težak 40 kilograma, voda odnese nekoliko metara. Šaht i odvod jednostavno ne mogu primiti toliku količinu vode - smatra Zdravko. Dodaje i kako voda radi štetu i na nogostupu koji je već više puta morao biti saniran, a tako će biti i sada jer je na dijelu ispred kućnog broja 15 potpuno propao i uništen je.



Upitna protočnost kanala

Drugi, po njemu jednako velik problem je odteretni kanal koji danas uopće nema svoju funkciju, u što smo se i sami uvjerili.

- Ne sjećam se da je ikada poslije rata taj kanal čišćen i pitanje je koliko je protočan - pojašnjava Zdravko dok nam pokazuje kanal. - On je od ceste, u dužini od 50 metara zatvoren cijevima i pod zemljom je, a nakon toga se pretvara u ovaj mali jarak u kojem voda praktički ne teče. Kanal vodi ispod pruge sve do Pakre u koju se i ulijeva. Dakle, po mom mišljenju potrebno je da vodna zajednica konačno pročisti i proširi taj kanal, da utvrdi je li on protočan i popravi mjesta na kojima su problemi. Time bi silna voda nakon velikih kiša imala kuda otići, a ne bi se događalo da na samoj ulici, pod pritiskom izbije na površinu i onda se slijeva dalje niz ulicu što stvara problem i drugim obiteljima koje imaju niža dvorišta.



Ukazivao na probleme, a dobivao samo obećanja

Problemi su počeli prije više od 10 godina kada se radilo na proširenju Slavonske ulice i kada su napravljeni današnji šahtovi.

- Ukazivao sam na ove probleme stalno, pokazivao i slao fotografije i uvijek sam samo dobivao obećanja da će biti riješeno kada bude novca. Naravno, sve ostane na obećanjima, tu i tamo netko iz "Komunalca" dođe i zakrpa cijev i već kod prve veće kiše ona ponovno popusti - tvrdi Zdravko.



Nadu vidi u tome što su ga krajem ovog tjedna posjetili predstavnici "Hrvatskih voda", "Komunalca" i Grada Lipika i tada je rečeno da će se ovom problemu pristupiti temeljitije.

- Nadam se da će nešto poduzeti, pročistiti kanal, pokušati riješiti problem sa šahtovima i odvodima jer u protivnom kod sljedeće malo veće kiše, ponovno ću morati u čizme jer točno znam šta slijedi - zaključuje Zdravko.

Pogledajte kako je Slavonska ulica izgledala 11. rujna:









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI