U godinu dana dug Grada smanjen za 5 milijuna kuna

Mario Pilon
(FOTO: Lidija Galić)

20.09.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 4632

- Grad Požega s 30. lipnjem nikome ne duguje niti jednu lipu -  izvijestio je na sjednici Gradskog vijeća dogradonačelnik Mario Pilon. Dodaje da je u prvih šest mjeseci u proračun Grada uprihodovano 32,6 milijuna kuna dok su istovremeno rashodi 29,6 milijuna. To znači da je ostvaren višak prihoda nad rashodima od tri milijuna kuna.
Prihodi od poreza povećani su za oko 850 tisuća kuna u odnosu na isti period prošle godine. Rashodi su manji za 0,53 posto pa su tako, primjerice, rashodi za zaposlene smanjeni za oko 500 tisuća kuna.

Pilon napominje da iz 2003. i 2006. godine Grad ima kreditne obveze koje su za šest mjeseci iznosile 1,3 milijuna kuna i uredno su plaćene. Tu je i preneseni gubitak iz prošle godine u iznosu od 2,6 milijuna kuna.

- Kad to sve uključimo dolazimo do financijskog poslovanja s minusom od oko 900 tisuća kuna. Ako se ovakav trend nastavi u idućih šest mjeseci možemo očekivati smanjenje prenesenog minusa iz prošle godine. Važno je reći da je u istom razdoblju prošle godine minus Grada bio 5,9 milijuna kuna, a sada samo 900 tisuća - pojasnio je Pilon.


Grad se u ovoj godini nije kreditno zaduživao, no otplaćuje se kredit u švicarskim francima iz 2003. godine podignut na period od 12 godina od kojeg je za otplatiti preostalo još 2,4 milijuna kuna. Drugi je kredit podignut 2006. godine u iznosu od 15 milijuna kuna i preostalo je za otplatiti još 8,3 milijuna kuna. Ukupno je to oko 10,8 milijuna kuna.


- Proračunske zalihe u prvih su šest mjeseci korištene četiri puta, u ukupnom iznosu od 135 tisuća kuna i to za program poticanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, za pomoć poplavljenim područjima Karlovačke županije, izdavanje brošure "Leptiri požeškog kraja" i pomoć Tehničkoj školi za projekt "Moj grad kroz tvoje oči - navodi Pilon.

Grad Požega trenutačno ima potraživanja s naslova kredita za mlade i žene iz perioda od 2003. do 2006. godine. U šest mjeseci naplaćeno je 15 tisuća kuna što je za 71 posto više nego u istom periodu prošle godine.
- U 2014. godini uprihodovano je oko deset milijuna kuna putem Ureda za EU integracije kroz sufinanciranje Fonda za energetsku učinkovitost, ministarstava i Europskog socijalnog fonda čime je, kroz različite programe, zaposleno 39 osoba - zaključio je Pilon.

Vrijednost imovine Grada Požege s 30. lipnjem povećana je za oko 10 milijuna kuna.
Na primjedbu da, za razliku od lani, u proračunu nisu vidljive kapitalne investicije Pilon je odgovorio da je točno da su lani u ovo vrijeme postojala ulaganja u iznosu od 15 milijuna kuna za kružni tok u Šijačkoj ulici.

- To je sufinancirala tvrtka Akis s tri milijuna te ostatak Hrvatske vode i Hrvatske autoceste što znači da ni kuna nije izdvojena iz proračuna Grada. Gradski račun bio je samo transakcijski  i to je ta razlika o kojoj govorite - pojasnio je.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI