¨Važno je obrazovati se da naučimo cijeniti i voljeti prirodu¨

David Knežević
(FOTO: Aleksandar Grlić)

17.09.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4697

Treća generacija mladih čuvari prirode dobila je danas diplome na Sovskom jezeru kod Čaglina. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije je odabrala 24 učenika iz šest osnovnih škola koji su odradili odradila terensku nastavu. Mladi čuvari su tako učili prepoznavati biljne i životinjske vrste, njihova staništa te pravila ponašanja u prirodi. Diplome im je uručio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a nakon toga učenici su dobili prigodne majice, kape i ruksake.

- Istražili smo vodeno, šumsko, livadno i jezersko stanište. Nakon toga smo napravili sastavak. Osim toga smo rješavali radnu bilježnicu, bili smo u prirodi. Važno je obrazovati se jer trebamo naučiti cijeniti prirodu i voljeti je. Sva ta staništa imam i kod kuće u Vilić Selu, trebali bismo prestati prati otrove u rijeci i koristiti umjetna gnojiva. Mladima bih poručio da što više štite prirodu da je imamo za naše sljedeće naraštaje - kazao nam je David Knežević, učenik OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu.




- Nastavnica je pitala: "Tko bi volio ići?" i tako smo krenuli. Volim prirodu, trčati i brati cvijeće. Željela sam postati čuvar prirode da je očuvamo. Tu sam naučila puno novih biljaka i staništa životinja. Sada ću se truditi da svima kažem da malo više brinu o prirodi, a i sama ću se malo više truditi. Osim upoznavanja periode, ovo nam je bila dobra prilika da upoznamo i učenike iz drugih krajeva Požeštine - dodala je Melita Sabljak, učenica OŠ Julija Kempfa u Požegi.


- Cilj svega je da oni druge učenike i poznanike uče pravilnom ponašanju i odnosu prema biljkama, životinjama, staništima i svemu što nas okružuje. Uglavnom se radi o odličnim učenicima koji pokazuju sklonosti prema prirodi, ekologiji i biološkim strukama. Svakako možemo reći da su to struke koje nam nedostaju s obzirom na prirodne vrijednosti naše županije. Imamo puno toga za obraditi i valorizirati. Tek je zagrebana površina onoga što ovdje imamo i znamo. Svakako da će nam u budućnosti trebati i više znanosti i onih koji će istražiti određena područja - rekao je Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

FOTO Pogledajte galeriju sa Sovskoga jezera.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI