¨Nas trojica smo zauzeli prvu zgradu i nismo htjeli izaći¨

Željko Kalić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

17.09.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10444

Hrvatski branitelji, predstavnici Požeško-slavonske županije, Grada Požege, PU požeško slavonske i brojni drugi okupili su se danas ispred spomen obilježja na Trgu 123. brigade u Požegi kako bi obilježili 23.godišnjicu oslobađanja požeške vojarne. U vojarni danas organizirano i svečano postrojavanje 123. brigade Hrvatske vojske, a služena je i sveta misa za poginule branitelje. Više o događaju koji je oblikovao sudbinu Požege i cijele zapadne Slavonije ispričao nam je brigadir u mirovini Željko Kalić, tada zamjenik zapovjednika 63. samostalnog bataljuna, preteče 123. brigade.

- Dečki i ja smo se vraćali iz Gređana kod Stare Gradiške gdje je bilo veliko bojište. Bilo je to 15. rujna, "kasarna" je već bila pod opsadom, naši su zaposjeli položaje. Htjeli smo već ući tu noć, ali smo samo primakli snage. Cijelu noć je trajala opsada. Bilo je malo puškaranja, ali ništa strašno. Onda je unutra išao pregovarački tim u kojem smo bili ja i kolege iz vojske i specijalne policije. Pregovori su završili, oni su izašli, nas trojica smo ostali i zauzeli prvu zgradu u vojarni. Nismo htjeli izaći van. U tom trenutku ste imali vojarnu koja je bila pod JNA i nas trojicu koji smo zauzeli prvu zgradu, naši kolege su bili okolo i nakon određenog vremena su oficiri JNA shvatili da ništa ne mogu i predali vojarnu. Više je bila ludost nego hrabrost, ali bili smo mladi i to je bila takva situacija. Gledali smo se licem u lice, ali hvala Bogu preživjeli smo - ispričao nam je Željko Kalić.

Sa sredstvima koja su zarobili mogli su konačno u ravnopravnu borbu za oslobađanje zapadne Slavonije.


- Nakon toga smo ušli u vojarnu i pregledali gdje je bilo minirano, skinuli s piste zastavu na kojoj je pisalo: "Ustaše, vratit ćemo se". Naša bojna je potom preuzela vojarnu, podijelili smo oružje i vozila. To je bio preduvjet za stvaranje 123. brigade i popunjavanje materijalno tehničkim sredstvima. To je bio prijelomni trenutak, nakon kojeg smo mogli krenuti u oslobađanje zapadne Slavonije - nastavlja Kalić.


- Naši kolege branitelji su u najboljim godinama, trebaju se uključiti. Ne smijemo biti apolitični i pasivni. Ako ćemo se samo družiti na obljetnicama, to je lijepo, ali nije dovoljno. Moramo se početi družiti i neformalno gdje ćemo svoje probleme, koji su slični, pokušati iznositi. Svoju zadaću smo odradili. Rat je bio i završio, dobili smo Hrvatsku. Sad je treba izgraditi - poručio je na kraju brigadir u mirovini.

















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI