Nova zgrada zbog nebrige države zjapi prazna i zapuštena

Zapuštena stambena zgrada u Radničkom naselju
(FOTO: Mario Barać)

16.09.2014. | Mario Barać
Pregleda: 6150

Novoizgrađena višestambena zgrada u pakračkoj ulici Radničko naselje namijenjena je zbrinjavanju nositelja stanarskih prava na području Pakraca i Lipika. Iako je zgrada s 25 stanova još 2011. godine bila u završnoj fazi, u nju do danas još nitko nije uselio.

Štoviše, po stanju zgrade, a posebno okoliša, teško je zaključiti da je ovo novoizgrađeni objekt procijenjene vrijednosti 5,5 milijuna kuna čiju gradnju je financiralo nekadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva (danas Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije).

Zgrada je zarasla u raslinje i visoku travu, na pročelju su vidljivi znakovi vlage u objektu, okoliš je neuređen do te mjere da su oko zgrade ostali otvoreni šahtovi koji su potencijalno i opasni, a vidljivo je i propadanje vanjske stolarije.





"Brigu" o završetku ove zgrade preuzeo je Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Predstojnici Mireli Stanić - Popović smo poslali dopis s upitom na ovu temu s konkretnim pitanjima o razlozima zaustavljanja završnih radova koji su bili u tijeku kao i o konkretnim planovima za završetak ove zgrade koja propadanjem postaje još skuplja.

Goran Labus, pakrački dogradonačelnik ispred srpske nacionalne manjine, upućen je u ovaj problem.

- Zgrada je bila dovršena oko 80 posto i odjednom su radovi prestali, a izvođači su se povukli. Na prvom sastanku kod predstojnice Stanić-Popović smo doznali da je upoznata s problemom. Prva procjena je bila da je za dovršetak potrebno 800 tisuća kuna, ali natječaj nije raspisan jer je utvrđeno da su potrebna sredstva za dovršetak daleko veća. Na tom sastanku je rečeno kako je dala nalog da se raspiše natječaj na 2,2 milijuna kuna za završetak objekta. Nakon toga je došla informacija da završne radove neće financirati ministarstvo nego da će se kandidirati za financiranje iz fondova EU da bi ovog proljeća stigao mail u kojem piše da taj objekt trenutačno nije prioritet jer nemaju novca - pojasio je Labus.



U Planu nabave Ministarstva regionalnog razvoja za 2012. godinu pronašli smo predmet nabave: Izgradnja višestambene zgrade u Pakracu, Radničko naselje 2, procijenjene vrijednosti 2,5 milijuna kuna (bez PDV-a), s planiranim početkom postupka u lipnju 2012. i trajanjem do listopada 2013. godine. U Planu nabave za 2013. godinu za radove završetka spomnute zgrade planirano je 1,9 milijuna kuna (bez PDV-a).

Labus tvrdi da se najveća šteta na objektu čini upravo zato što se na njemu već godinama ništa ne radi.

- Nebrigom države iz godine u godinu se povećava potreban iznos za dovršetak tog objekta koji će porezne obveznike stajati puno više od stvarne vrijednosti - tvrdi Labus. Dodaje i da ne razumije zašto se taj objekt u Pakracu ne dovršava, za razliku od sličnih projekata u Kninu, Orahovici, Korenici i drugim mjestima u Hrvatskoj.



No, ovo nije jedini apsurd koji će iz svojih džepova platiti hrvatski porezni obveznici. Labus tvrdi da svi korisnici koji su dobili rješenje o korištenju budućeg stana, temeljem odluke o naknadi štete zbog neuseljenja, dobivaju mjesečnu naknadu.

- Ne znam isplaćuje li se ta naknada, ali znam da postoji odluka koja je vjerojatno trebala na snazi biti samo nekoliko mjeseci, do dovršetka objekta. To se na kraju odužilo na skoro tri godine. Nisam siguran ni koji je točan način obračuna, ali znam da je temelj obračuna naknade kvadratura objekta i broj stanara. Znam također i da ta odluka nikada nije ukinuta - tvrdi Labus.



 U dopisu DUOSZ smo tražili i potvrdu ove odluke te pojašnjenje na koji se način obračunava, što ćemo i objaviti čim dobijemo odgovor.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI