¨Molimo našu braću po Kristu da se zaliječe rane i obnove hramovi¨

Patrijarh Irinej na ustoličenju slavonskog episkopa Jovana u Pakracu
(FOTO: Mario Barać)

13.09.2014. | Mario Barać
Pregleda: 8909

Saborni hram Svete Trojice u Pakracu danas su pohodili brojni vjernici Srpske pravoslavne crkve, a razlog je ustoličenje novoimenovanog slavonskog episkopa Jovana.



Arhijerejsku liturgiju predvodio je patrijarh srpski Irinej, u služenju s brojnim episkopima Srpske pravoslavne crkve.


- Ovako svečan dan na ovom svetom i mučeničkom mjestu nije doživljen više od pola stoljeća. Poslije mnogih nevolja, patnje i stradanja našeg naroda na ovim prostorima, Gospod nas je sabrao na ovaj svečani dan da obilježimo uvođenje u tron drevne i slavne nekadašnje požeške, zatim pakračke, a danas slavonske eparhije, u licu našega Jovana - poručio je patrijarh Irinej u obraćanju vjernicima.






Dodao je da je ovo mučenička eparhija s vrlo malim brojem svećenika i vjernika.

- Ustoličujemo ga i na tron njegovih vjernih svećenika i naroda koji su postradali, a čiji broj samo Gospod zna. Koji nisu na zemlji nego su u zemlji. Naš episkop neće biti episkom samo žive pastve, nego i hiljada i hiljada onih koji su svoju vjeru i ime posvetili svojom krvlju. Zato se te duše danas raduju s nama jer ih nismo zaboravili. Oni su ponijeli mučenički vijenac i samo Bog zna njihove muke i stradanja. Ne samo onih odraslih, nego i one potpuno nevine djece čiji broj nije malen. Kažu oko 19 tisuća. Neka im Gospod da ono što je sao svim svetim mučenicima.

- U isto vrijeme mu se molimo da se to vrijeme, koje je iza nas, nikada, nigdje pod ovom kapom nebeskom ne ponovi. Tragedija je utoliko veća što je ovo tragedija jednog kršćanskog naroda jer je kršćanska ruka odrubila glave mnogima i jer je kršćanska volja poslala mnoge iz ovoga svijeta Bogu. Neka im za te pretrpljene muke da ono što daje onima koji svjedoče ime Božje, životom, rječju, ali najviše svojom krvlju. Zahvaljujemo ljudima dobre volje Republike Hrvatske koja je učinila da se ovaj hram, koji je do jučer bio u ruševinama, koliko-toliko obnovi i da smo mogli s braćom služiti svetu liturgiju.





- S ovoga svetog mjesta molimo našu braću po Evanđelju i po Kristu da se što prije zaliječe rane minulih vremena, da se obnove hramovi koji zajpe porušeni, u trnju i šipražju. Molimo ih i da pomognu onima koji su se, silom prilika, našli van svojim domova, da se vrate svojim domovima. Na taj vidljivi način da pokažemo malo suza i pokajanja i da ono što je po zlu učinjeno, da se što prije zaliječi i nikada ne ponovi - poručio je patrijarh Irinej.

- Moramo da gorimo u želji da se svi spasimo u Crkvi kao Bogočovječanskom organizmu kojem je glava jedino sam Krist - jedna je od poruka ustoličenog episkopa Jovana kojeg je Arhijerejski sabor u svibnju ove godine izabrao za episkopa upražnjene eparhije slavonske sa sjedištem u Pakracu.





Episkop Jovan, zemaljskog imena Jovan Ćulibrk, rođen je 1965. godine u Zenici, a do sada je bio administrator i episkop lipljanski. Studirao je književnost u Banjaluci, a 1991. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je diplomirao južnoslovenske jezike i književnost. Zamonašio se 1993. godine u Cetinjskom manastiru. Uz mnoštvo zanimljivosti vezanih za Jovana Ćulibrka, Wikipedia navodi da je poznat i kao padobranac u mantiji. Podoficir je i rezervist 63. padobranske brigade iz Niša.

Pakrački Saborni hram Svete Trojice bio je pretijesan da primi sve one koji su željeli prisustvovati arhijerejskoj liturgiji pa su je mnogi pratili ispred samog hrama, na za ovu priliku postavljenom video zidu.





Među brojnim uzvanicima iz crkvenog i političkog života, danas su u Pakracu boravili Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

FOTO Više fotografija s ustoličenja episkopa Jovana pogledajte ovdje.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI