U Pakracu poplavljeno 25 kuća; u Lipiku preko 150 intervencija (foto)

Kiša koja ne prestaje zadaje velike probleme u pakračkom i lipičkom kraju
(FOTO: Mario Barać)

11.09.2014. | Mario Barać
Pregleda: 12125

Nakon nešto manje od četiri mjeseca, šire područje Pakraca i Lipika pogodila je još jedna poplava čiji se razmjeri još utvrđuju, a štete će se tek zbrajati. Za razliku od svibanjske poplave, kada je stanovništvo ugrozila rijeka Pakra, u ovoj poplavi probleme rade oborinske vode i bujice koje je uzrokovala ogromna količina kiše koja je pala u kratkom vremenu.



Zbog izvanredne situacije jutros je održana i sjednica Stožera za zaštitu ispašavanje Grada Pakraca na kojoj je rečeno da je, prema prvim informacijama, na područja Pakraca i Kusonja poplavljeno oko 25 kuća, a broj gospodarskih i ostalih zgrada u koje je voda prodrla je znatno veći.







Uz pripadnike DVD-a Pakrac, sinoć i jutros interveniraju i pripadnici društava iz Velikog Banovca, Donje Obriježi, Prekopakre i Badljevine, a prema procjeni zapovjednika Ilije Turkovića mlađeg na terenu je više od 60 vatrogasaca. Osim njih, na terenu su i radnici Vlastitog komunalnog pogona, policija, radnici Elektre, Komunalca, Nadcestarije Pakrac, nekoliko privatnika koji imaju potrebnu mehanizaciju, a intervenirali su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Najkritičnije stanje je nekoliko ulica u naselju Kusonje, zatim u Pakracu u Ulici Ivana Gundulića, na Kalvariji, "Petlji", dio grada kod benzinske crpke u Aleji kestenova i Kragujski put. Problema ima i na Pilani zbog toga što su obirinske vode na prometnice nanijele kamenje i šljunak iz viših ulica.





- Ni odvodni kanali, ni šahti, kanalizacija i vodotokovi nisu spremni progutati toliku količinu oborinskih voda u kratkom vremenu i to će se definitivno događati. Definirali smo najkritičnija mjesta, što se tiče prometa, sve su ceste prohodne - rekao je gradonačelnik Davor Huška. Pozvao je građane koji imaju potrebu za ispumpavanjem poplavljenih objekata da kontaktiraju direktno DVD Pakrac na broj telegona 411-555.

Ne stignu sve odjednom

Lipičani su također imali neprospavanu noć. Prema informacijama koje smo dobili od Tomislava Stokića, zapovjednika DVD-a Lipik, na terenu su sinoć i jutros sve raspoložive vatrogasne snage, angažirani su i vatrogasci iz Dobrovca, Poljane, Brekinske i Antunovca, a ukupno je interveniralo više od 60 vatrogasaca. Stokić još nije stigao evidentirati sve intervencije, ali tvrdi da ih je bilo više od 150.

- Sinoć oko 23 sata sam samo u 10 minuta primio 40 poziva. Zato molim ljude za strpljenje i razumijevanje ako nismo odmah došli po njihovoj dojavi jer fizički ne stignemo na sva mjesta odjednom - pojašnjava Stokić.





Najkritičnije stanje je u ulicama Frankopanska, Hrvatske mladeži, Slavonska, Teslina, Matije Gupca, Ruđera Boškovića i Ivana Gorana Kovačića u Lipiku te Lipička i Tabor u Filipovcu, a poplavljenih objekata je bilo i u Gaju, Poljani i Antunovcu.

 U Lipiku i Pakracu kiša i dalje pada, a zabrinjava i vremenska prognoza koja za večeras i noćas najavljuje nove obilne padaline. Poplavljeno područje Pakraca i Lipika danas je obišao i župan Alojz Tomašević.





















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI