Lipičkim konjima dva velika priznanja u Gudovcu

Kobila 291 Alegra I
(FOTO: Mario Barać)

10.09.2014. | Mario Barać
Pregleda: 3412

Uzgajivači konja na području Lipika proteklog su vikenda dobili dva vrijedna priznanja. U sklopu 22. međunarodnog jesenskog sajma u Gudovcu održana je konjogojska izložba na kojoj su druga mjesta i srebrne medalje osvojila grla "291 Alegra I", kobila lipicanske pasmine iz uzgoja Državne ergele Lipik te pastuh "Robin", pasmine hrvatski posavac uzgajivača Ivice Suknaića iz Klise.

Damir Jakšić, upravitelj Državne ergele Lipik ističe kako je ovo veliko priznanje i dokaz da je lipička ergela na dobrom putu i da je proteklih godina radila ispravno. Ova nagrada je vrjednija ako se zna da je 4-godišnja "291 Alegra I" prvo grlo koje je izašlo na neku izložbu poslije povratka konja u Lipik. Također, njeni su roditelji iz Lipika i bili su u kontingentu konja koji su u Lipik vraćeni iz Srbije.




U Gudovcu se ocjenjivao eksterijer, konformacija kretnje i opći vanjski izgled konja.


- Ova nagrada za nas znači jako puno i dokazuje da je uzgojno-selekcijski rad, koji se na ergeli provodi od 2009. godine do danas, išao u pravom smjeru. Na pravom smo putu da kroz određeni period naš uzgoj ne odudara od cjelokupnog uzgoja u Hrvatskoj. Stvaramo nove temelje na kojima ćemo izgraditi ergelu i činimo sve kako bismo podigli genetsku razinu kvalitete na viši nivo - tvrdi Jakšić.



Dodaje da je lipička ergela jedna od najstarijih u svijetu po pitanju uzgoja sa starim grlima. Bez obzira na to, uspjeli su izvući kvalitetan podmladak. U daljnjem kvalitetnom uzgoju velika pomoć bi trebali biti pastusi koji su zbog pripusta Lipik dovedeni iz austrijskog Piebera i slovenskih Lipica, a koje su angažirali u sklopu programa europske razmjene pastuha međudržavnim ergelama.

- S novim pastusima smo osvježili krv, a radi se o vrhunskim, ekstremno kvalitetnim grlima - pojašnjava Jakšić.

Državna ergela Lipik danas ima 59 grla isključivo lipicanske pasmine, uz dva ponija u turističkoj ponudu, a upravitelj Jakšić ističe kako je to optimalni broj grla koji lipička ergela kvalitetno može opsluživati. Dodaje da godišnje ergela dobije i desetak ždrebadi.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI