Pirotehničari HCR-a provjeravaju teren oko Pjeskare

Pirotehničari HCR-a vrše izvide pred razminiranje
(FOTO: Mario Barać)

09.09.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4673

Pirotehničari Hrvatskog centra za razminiranje započeli su s tehničkim izvidom s ciljem utvrđivanja stvarnog stanja miniranosti minski sumnjivog prostora Blatuško Brdo u Dobrovcu, nedaleko od jezera Pjeskara na lipičkom području.



Ante Brkljačić, načelnik Odjela izvida i projektiranja HCR-a pojašnjava kako je cilj ovog izvida udaljiti minski sumnjiv prostor od turističke destinacije jezera Pjeskara.


- Ovo je terenska provjera kako bismo utvrdili postoji li stvarna miniranost površine koja je označena kao minski sumnjiva. U slučaju da pirotehničari utvrde da površina nije minirana, slijedi procedura njenog isključivanja iz karte minski sumnjivih područja. U slučaju pak da se utvrdi da je površina minirana, mi moramo napraviti sustavno miniranje, onda ubrzano radimo projekt razminiranja i dajemo na javno nadmetanje pravnim subjektima koji su zaduženi za razminiranje. Tehnički izvid se provodi na površini od 207.602 četvorna metra, a radi 20 naših pirotehničara. Posao je zahtjevan zbog konfiguracije terena i šumskog područja, a planirano je da posao bude završen u roku 20 radnih dana. Osim pirotehničke kontrole, površine će biti pregledane i strojno - pojasnio je načelnik Brkljačić.




Na terenu smo razgovarali i sa Stjepanom Knezom voditeljem radilišta. - Za sada sve protječe bez problema, trenutačno radimo uz samu cestu i nismo naišli na minska eksplozivna sredstva. Postoje naznake na kojim mjesta je eventualna mogućnost postojanja mina, a uskoro ćemo područje provjeravati i strojno - pojašnjava Knez.

U vrijeme razminiranja cesta od Pjeskare prema naselju Subocka bit će zavorena za promet.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI