¨Unaprijedimo suživot, osudimo zločin u Kusonjama¨

Gradonačelnik Davor Huška i ministar Predrag Matić
(FOTO: Mario Barać)

09.09.2014. | Mario Barać
Pregleda: 7114

"Rat nam je donio velika materijalna razaranja i veliku ljudsku patnju i žrtvu, a najgore što se u ratu može dogoditi, to je ratni zločin. On se dogodio ovdje na ovom mjestu 1991. godine, kao i na mnogim mjestima diljem Hrvatske. Međutim, da bi se opisalo ono što se ovdje dogodilo 1993. godine, treba upotrijebiti neke nove riječi. Ovdje se 1993. godine dogodio gnjusni ratni zločin. Koji su to umovi i koje su to face, da si daju za pravo i izvrše takav teroristički čin i da ljudima, koji su došli zapaliti svijeće za svoje poginule, podmetnu minu? To zdrav ljudski mozak neće nikada prihvatiti".

To je poručio Predrag Matić, ministar branitelja jučer ispred kapelice Male Gospe u Kusonjama na obilježavanju obljetnice stradavanja 23 pripadnika 105. bjelovarske brigade HV. Na današni dan 1991. godine je u Kusonjama nedaleko Pakraca mučki ubijeno 20 bjelovarskih branitelja. Na istom mjestu dvije godine kasnije poginula su i njihova tri suboraca, prilikom polaganja vijenaca, od kukavički podmetnute rasprskavajuće mine.




"Hrvatska se mora okrenuti budućnosti"


Ministar se u svom obraćanju okrenuo i budućnosti. - Kao što su rekli naši generali po povratku iz Haaga, rat je završio i Hrvatska se mora okrenuti budućnosti. Moramo stvoriti Hrvatsku kao zemlju blagostanja za sve njezine stanovnike. To smo dužni onima koji su dali svoje živote, a Hrvatska ima predispozicije da bude takva zemlja - poručio je ministar Matić.

Obilježavanje je tradicionalno započelo kod spomen obilježja Rakov potok gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće nakon čega su se sudionici, u "Mimohodu istine" uputili do kapelice Male Gospe gdje je održana središnja komemoracija.





Pakrački gradonačelnik Davor Huška posebno se zahvalio Udruzi obitelji poginulih branitelja 1991.-93. iz Bjelovara i njihovoj predsjednici Zorici Posarić koji su i ove godine bili organizatori ovog obilježavanja.

- Prozivao sam ministra Matića nekoliko puta jer nije dolazio u Pakrac, a danas mi je drago da je ovdje s nama. Zahvaljujem mu i što pomaže projekte otvaranja veteranskih centara u Pakracu i Lipiku i vjerujem da će to biti razlog da se ovdje još češće viđamo.

Huška: Predsjednik ima vremena za stočarski sajam, a nema za Kusonje

- Žao mi je što ni ove godine ne možemo na ovom mjestu pozdraviti hrvatskog predsjednika koji je proljetos gospođi Posarić obećao da će se ove godine napokon pojaviti u Kusonjama. Nema ga ovdje petu godinu za redom, kao ni njegovog prethodnika koji u 10 godina nije došao. Često predsjednika viđaju na stočarskom sajmu u Bjelovaru, ali na ovo mjesto nema vremena doći.



- Uputio bih i poruku pripadnicima srpske nacionalne manjine s područja Pakraca, Lipika i naše županije, da unaprijedimo naš zajednički život. Za to je potrebno osuditi zločince koji su počinili ovo zlodjelo u Kusonjama. Moramo poraditi i na identifikaciji minski sumnjivih prostora kojih danas ima oko 30 četvornih kilometara na području naša dva grada, a čije razminiranje košta 30 milijuna kuna. Zajednički moramo poraditi i na pronalasku naših nestalih sugrađana jer se 23 osobe i danas vode kao nestale iz logora Bučje, a među njima i naš dr. Ivan Šreter. To je ključ još boljeg zajedničkog života u Pakracu - poručio je gradonačelnik Huška koji je posebno pozdravio i nazočne počasne građane grada Pakraca: Jadranku Kosor, generala Mladena Markača i Marka Širca.

Na ratne dane i na poginule suborce u svojim su govorima podsjetili Branko Budić i Dubravko Sodomka koji su naglasili kako su njihovi suborci "heroji Kusonja koji su dali najljepšu žrtvu". Saborska zastupnica Jadranka Kosor je poručila kako je obaveza svih da nikada ne zaboravimo bjelovarske vitezove te da "ne smijemo dozvoliti da zaborav pusti korijenje", a na čuvanje sjećanja na žrtve, ali i na građenje nove i bolje Hrvatske pozvali su i Brigadir Tomislav Pavičić, izaslanik predsjednika Josipovića i Vedran Babić, izaslanik Sabora kao i Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan. U prilog tom cilju ide i činjenica da je Bjelovarsko-bilogorska županija Kusonje proglasila mjestom posebnog pijeteta. O budućnosti je govorio i Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan.



Tomašević: U škole uvesti predmet - Domovinski rat

- Mi znamo istinu jer smo suverenici toga doba, ali danas, prvi dan školske godine, postavljam pitanje što učimo djecu i unučad i iz čega ih učimo. Kao župan tražit ću, ako ne predmet Domovinski rat, onda udžbenik Domovinskog rata. Pitam se postoje li u udžbenicima hrvatske domovine i povijesti imena ovih heroja.





Govornici su izrazili i zadovoljstvo što je napokon snimljen igrani film upravo na temu stradavanja branitelja u Kusonjama. Jučerašnjoj komemoraciji nazočio je i Kristijan Milić, režiser filma "Broj 55" koji je sinoć premijerno prikazan u pakračkom kinu.



Nakon komemoracije svetu misu zadužnicu predvodio je bjelovarsko–križevački biskup Vjekoslav Huzjak.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI