Cijena lubenica nikad niža, kvaliteta dobra, a potražnja loša

Kiša je prepolovila urod lubenica
(FOTO: Aleksandar Grlić)

24.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7969

Lubenice, mnogima omiljeno ljetno voće, na nekim od brojnih štandova u Požegi ili u trgovačkim centrima možete kupiti za kunu po kilogramu, a prodavači često nude i akciju "jednu kupiš, drugu dobiješ besplatno". Cijena lubenica nikad nije bila niža, a godina je, zbog puno kiše, bila iznimno nepovoljna za njihov uzgoj. Proizvođači iz Požeštine žale se na lošu godinu.

- Bilo je dosta nepovoljno za uzgoj zbog previše kiše. Kvaliteta je u početku prodaje bila nešto lošija, sad kad ima malo više sunca je bolja, ali su cijene puno niže. To je normalno, lubenica je tropska biljka i treba veliku količinu sunca. Sad kad je najniža cijena, i kad je najkvalitetnija, potražnja je loša. Kod brojnih proizvođača su površine bile poplavljene. Ove godine nisam imao veliku količinu lubenica. Imao sam ih samo kod mene u vrtu i to smo dva-tri puta presađivali i spašavali. Tako je i kod većih proizvođača. Na površini koju imam to je beznačajno, no sigurno sam zaradio 50 posto manje nego prošle godine - rekao nam je Ante Grizelj, mali proizvođač iz Jakšića.

I veće proizvođače muči isti problem, no zaradom se ipak "pokriju".


Milan Samardžija iz Požege uzgaja ih na dva hektara površine u Završju i Skenderovcima. Tako je podijelio rizik.




- Prošla godina je bila dosta loša, ova je još lošija, ali mi smo uporni pa stalno sadimo. Nekad je bolje, a nekad gore. Ovo kišno razdoblje koje traje cijelo proljeće i dobar dio ljeta je previše. Imamo navodnjavanje, ali ove ga godine skoro nismo koristili. Bilo je trenutaka kada je sve plivalo pod vodom zbog čega se razvijaju bolesti poput plamenjače. Ipak, zadovoljan sam kvalitetom. Nisam koristio više zaštitnih sredstava jer mi je stalo do zdravlja ljudi. Jedino je problem što onda lubenice kraće mogu trajati. Prodaja je ove godine smanjena. Kad podvučem crtu urod je solidan, možda 20 do 30 posto manji, a plodovi bi bi bili krupniji da je bilo ljepše vrijeme. Problem nam prave i trgovački centri koji ruše cijene i ne plaćaju dobavljačima. Ima ljudi koji nisu još od prošle godine dobili novac za lubenice. Ne poslujem s centrima, prodajem na četiri štanda, koliko-toliko se pokrijem, a kad je dobra godina i zaradim - ispričao nam je Samardžija.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI