¨Nove odluke Vlade najviše će pogoditi lokalnu samoupravu¨

Gradonačelnica Antonija Jozić
(FOTO: Lidija Galić)

21.08.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 6429

"Povećanje neoporezivog dijela dohotka donijet će malo povećanje plaća, ali će biti udar na proračune jedinica lokalne samouprave", tvrdi Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Prema njezinim riječima, Vlada RH donosi ovu odluku kako bi povećala potrošnju građana, ali to čine na račun jedinica lokalne samouprave jer 55 posto poreza na dohodak ide u proračun grada ili općine. S druge strane, najavljeno povećanje poreza na dobit je odluka koja ide na ruku isključivo državnom proračunu.

- To što će država "dati" malom čovjeku, uzet će poduzetnicima da namakne manjak u proračunu. To je ujedno njihov model za brisanje s lica zemlje malih lokalnih samouprava. Pozdravljam izmjene Zakona o porezu na dohodak, treba ljudima pomoći da prežive ovo gadno vrijeme, ali treba razmišljati i o tome kako taj manjak u proračunu, koji će nastati kod jedinica lokalne samouprave, namiriti iz nekog drugog izvora. Ovako ćemo stvarno biti hrpa nesposobnjakovića koja ne radi ništa drugo osim što sebi isplaćuje plaće - ogorčena je Jozić.


Grad Pleternica, inače, slovi za jednu od najmanje rastrošnih lokalnih samouprava. Imaju 9 zaposlenih, od kojih je dvoje na pola radnog vremena i samo 6 do 7 posto svoga izvornog proračuna troše na plaće u gradskoj upravi iako je po zakonu dozvoljeno do 20 posto.


Jozić se protivi ukidanju malih općina i gradova te županija jer tvrdi da su one, ako dobro rade, ključ razvoja manjih sredina. Primjer može biti Pleternica, koja se tijekom posljednjih desetak godina, barem u pogledu infrastrukture, vidljivo razvila. No, da bi se omogućio ravnomjerni razvoj cijele Hrvatske, država se treba više decentralizirati.

- Ako zbrojimo sve proračune jedinica lokalne i regionalne samouprave osim Grada Zagreba, dakle svih 428 općina, 127 gradova i 20 županija, to je sveukupno tek 12 do 13 posto državnog proračuna. To dovoljno govori koliko je država centralizirana - zaključila je gradonačelnica Pleternice.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI