Trčanje kao psihoterapija; do sada istrčao 47 tis. km

Duško Štrbac (u sredini) do sada je istrčao 47 tis. km
(FOTO: Aleksandar Grlić)

21.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6794

Na 72 kilometra dug put od Nove Kapele do Voćina jutros krenulo devet ultramaratonaca. Kiša im, kažu, ne smeta, a nekima je ova dionica "mačji kašalj".

Duško Štrbac, Zagrepčanin rođen u Pakracu, trčanjem se bavi 15 godina i do sada je istrčao 47 tisuća kilometara. Najstariji među njima je Milan Kolić, ima 63 godine, požeški je predstavnik i ove godine Marijan Križanović, a "ultraši" su došli iz Nove Kapele, Osijeka i Slavonskog Broda.

- Za hodočasničku utrku sam doznao od prijatelja iz Slavonskog Broda i preko Facebooka. Inače sam ratni vojni invalid i sudionik Domovinskog rata. I sam organiziram takve utrke posvećene braniteljima i kad sam čuo za to jednostavno sam morao doći. Pretrčao sam do sada 47 tisuća kilometara. Na utrci u Austriji za 24 sata sam istrčao 198 kilometara. Prije tri godine sam trčao iz Solina u Vatikan i tijekom 13 dana sam istrčao 1.180 kilometara. Ultramaraton Zagreb - Vukovar sam istrčao devet godina za redom - nabraja Duško Štrbac.





- Počelo je kao psihoterapija, bio sam ratni vojni invalid i izgubio sam brata u Domovinskom ratu. Samozatajno sam se zavjetovao da ću trenirati pet godina da istrčim trku iz Zagreba, gdje sad živim, do svog rodnog Pakraca. Trebalo mi je samo tri godine i posvetio sam je svom pokojnom bratu Venceslavu. S prijateljima sam istrčao 120 kilometara za 14 sati. Tako sam postao ovisnik o trčanju umjesto o tabletama. Evo, ove godine mu je 20 godišnjica pogibije na Pakračkom bojištu. Sve trke ove godine sam posvetio njemu. U Pakracu svake godine organiziram utrku za za svog zapovjednika Marijana Kulhavija – Foku. Trčimo 11 kilometara od njegove kuće do planinarskog doma Omanovac i održavamo je već 13 godina - pojasnio je Štrbac.

- Na neki sam način primjer braniteljima da ne dižu ruke na sebe, ima smisla živjeti i treba živjeti. Život je kratak i jedan jedini. Ja sam se našao u sportu, a neki se mogu naći u umjetnosti - poručio je ultramaratonac Štrbac.

- Već treći puta trčim za Voćin. Zadovoljstvo mi je što si mogu priuštiti prisustvovanje takvoj svečanosti proslave Velike Gospe. Trčat ću uvijek koliko god budem mogao. Imam 63 godine i trčim svakodnevno jer sam trener u nogometnom klubu Oriolik iz Oriovca. Jednostavno održavam kondiciju i aktivnosti tako da mi to ne predstavlja neku posebnu prepreku. Ako se malo umorim dio puta ću se povesti kombijem, ali svakako ću utrčati u Voćin. Hodočašće sam posvetio zdravlju obitelji i prijatelja - rekao nam je najstariji sudionik, Milan Kolić iz Radovanja kraj Oriovca.

Nekonvencionalno hodočašće po treći puta organizira Udruga "Hrvatski Sokol" iz Nove Kapele i Batrine. Prije polaska maratonce je blagoslovio župnik Ivica Žuljević.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI