Investitora tražili građevinsku dozvolu za brod na vezu

Dubrovnik - ilustracija
(FOTO: Wikipedia.org)

14.08.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 4292

Još jedan investitor izgubio je bitku s hrvatskom birokracijom. Nakon dva i pol mjeseca zavlačenja i primljene odbijenice za kategorizacijom Botela Dalmatia u Dubrovniku, tvrtka Botel Dalmatia odustala je od projekta u koji je dosad uloženo oko pola milijuna eura i trebao je donijeti nova radna mjesta, piše Dubrovniknet.hr.

Prepreku za kategorizaciju u državnoj Službi za gospodarstvo i Odjelu za turizam, pišu u otvorenom pismu javnosti i Vladi RH iz spomenute tvrtke, predstavlja činjenica što "brod ne može imati dvojaku funkciju - brod i hotel".

To je posljednja, ali ne i jedina nebulozna prepreka državnih birokrata koji, prema njihovim riječima, opstruiraju ovaj projekt i splitsku tvrtku koja je, najprije u Splitu, a sada i u Dubrovniku, planirala gostima ponuditi novi tip turističke usluge - smještaj u plovećem hotelu odnosno botelu.


"Potrošilo se dosta vremena na carinsku proceduru kroz koju je trebalo ishoditi deklaraciju za privremeni smještaj broda na vezu i na dokument o privremenom uvozu broda. To odugovlačenje nastavilo se i s novim peripetijama - Ured državne uprave je zatražio građevinsku dozvolu za brod dok je na vezu, što je još jedna birokratska glupost jer brod ima dokumente izdane od klasifikacijskog društva, što je ekvivalent istom. Trebalo je uložiti dosta truda i vremena da se dokaže kako je to nebulozan zahtjev, s čime se u konačnici složilo i Ministarstvo turizma. A onda su smislili i novi, još banalniji razlog za odugovlačenje - bilo je potrebno ishoditi odgovarajući akt Ministarstva kojim se dokazuje da brod može obavljati ugostiteljsku djelatnost!? Kada se potvrdilo da i to može, ipak je odbijen zahtjev za kategorizaciju botela", pišu iz tvrtke Botel Dalmatia u otvorenom pismu.


"Pitamo se hoće li hrvatska Vlada konačno shvatiti tko je glavni krivac za blokiranje investicija, ali i da ne može pokrenuti Hrvatsku dok drastično ne razbije nedodirljivu utvrdu preskupih državnih službenika i pretvori ih u javni servis građana Republike Hrvatske! S ovakvim propisima i zakonima, Hrvatska i ne može imati ili očekivati bolju sudbinu od ove koju ima - kontinuirani rast nezaposlenosti, pad BDP-a, povećanje zaduženosti i srozavanje kreditnog rejtinga u kategoriju `totalno smeće`", zaključuju u priopćenju.

Investitor je već podigao kaznene prijave protiv odgovornih osoba zbog sumnje u udruživanje da bi blokirali investiciju, a najavljuju i tužbu za naknadu štete.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI