Priključila se samo petina sela: ¨Bilo bi idealno da se priključe svi¨

Gaj - ilustrativna fotografija
(FOTO: Mario Barać)

09.08.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4701

Stanovnici Gaja, sela nedaleko Lipika odnedavno imaju mogućnost priključenja na novoizgrađenu kanalizacijsku mrežu vrijednu više od 3,6 milijuna kuna koja je u cijelosti financirana sredstvima Europske unije, kroz kapitalni program IPA V – IPARD 301 – izgradnja objekata i uređaja odvodnje.

Zasad priključeno 20-ak kućanstava

Prema posljednjem popisu stanovništva Gaj ima 324 stanovnika i oko 120 naseljenih kuća od čega se na kanalizaciju do sada priključilo dvadesetak kućanstava. Osim fiksnog troška od 500 kuna za priključak koji se plaća tvrtki "Vode Lipik", vlasnici kuća koji se odluče priključiti na kanalizaciju dužni su i iskopati kanal od kuće do mreže te nabaviti i postaviti cijevi i ostali potreban materijal. Ukupni trošak priključka je između 2.500 i 5.000 kuna.


Ivan Grbac koji živi u Ulici Sudra Slavka je istovremeno svoju kuću priključio i na kanalizaciju i na vodovod što ga je koštalo oko 11 tisuća kuna. Kaže da je to veliki novac, ali dodaje kako ne žali.


- U 80. sam godini života i napokon sam dočekao da u kući imam sve, i plin, i struju i kanalizaciju i vodovod. Istina, voda iz vodovoda je previše klorirana pa je ne koristimo za piće, ali nam sve ovo skupa olakšava život.



Nedostaje nam mladost da u svemu uživamo

- Sad u svom selu imamo sve, nemamo šta više tražiti. Imamo sve što imaju i ljudi u Zagrebu. Jedino nemamo vremena da u svemu tome uživamo jer smo stari. Žao mi je jer u tome sad trebamo uživati, a morat ćemo umrijeti - ističe Ivan koji živi sa suprugom Terezijom.

Na kanalizacijsku mrežu je priključena i obitelj Ivana Strganca koja živi u Ulici Ilije Strganca, a Ivanov sin Vinko je i predsjednik Mjesnog odbora Gaj.

- Uređen sustav odvodnje je nekakav civilizacijski minimum i za naše selo znači puno. Nas je priključak koštao oko 3 tisuće kuna.

Kanalizacija u kanalima najveći problem

- Bilo bi idealno kada bi se na kanalizaciju priključili svi jer bi se tada riješili i smrada koji se osjeti u ovo ljetno vrijeme jer ima obitelji koje, zbog nagiba terena, ispuštaju u putne jarke. Jasno je da nema svatko novca, a problem je i što imamo dosta starog stanovništva pa neke kuće još uvijek imaju poljske WC-e. Teško je predvidjeti broj obitelji koje će se priključiti, a ja procjenjujem da je 50 obitelji neki maksimum - tvrdi Vinko.

Zadovoljan je i stoga što je posao napravljen kvalitetno, a to ilustrira podatkom da je Gradu Lipiku vraćen cjelokupan iznos utrošen u sustav odvodnje u Gaju.

- Sada nemam novca za priključak jer sam nezaposlen i nemam neki stalni izvor prihoda. Puno mi je izdvojiti između 2,500 i 3 tisuće kuna, koliko procjenjujem da bi me sve to koštalo. To mi je sad neisplativo jer trenutačno živim sam - priznaje Miroslav Ivanušević. Dodaje kako je i sve teže živjeti od poljoprivrede.

- Nekada je u Gaju mlijeko na prodaju nosilo 78 kućanstava, a sada nosi samo 5 - tvrdi Miroslav.

Čekam da se priključe najbogatiji



Na svoju kanalizaciju, odnosno septičku jamu i dalje je priključen i Ignac Valčičak. - Nisam se priključio jer čekam red, čekam da se priključe ovi najbogatiji u selu. Novac mi nije problem i priključit ću se kad dođem na red - tvrdi Valčičak.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI