Uništeni most odolijeva Pakri: Uklonit će ga narednih dana (foto)

Simo Božić ispred mosta prema lipičkim vinogradima
(FOTO: Mario Barać)

06.08.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5131

Oštećeni, drveni most na rijeci Pakri u Lipiku, na cesti prema lipičkim vinogradima, još uvijek odolijeva velikom pritisku vode. Simo Božić, vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se nalazi tik uz spomenutu rijeku i most, vjeruje da se ovaj put Pakra neće izliti iz korita i ugroziti njegovo imanje.

- Jutros je vodostaj Pakre bio dosta visok, a onda je nakratko čak i opao. Iza podneva ponovno se počeo povećavati i sada, oko 15 sati je najveći do sada. Dio rijeke sada je prešao i preko mosta i sada most trpi pritisak s obje strane. Žao mi je mosta i ne bih volio da ga rijeka odnese. Ipak, ovakav most stvara problem jer je postao brana, na njemu je sve više drveća i granja i to zaustavljanje vode na mostu utječe na povećanje vodostaja Pakre uzvodno odavde. Mislim da će izdržati i ovu noć iako je sinoć u dva navrata nešto ozbiljno udarilo u mostu, kao da je netko sjekirom udario u daske. Izgleda da most negdje popušta u čavlima. Vidi se i da se pomaknuo skoro jedan metar iz centra i položaja u kojem je ranije bio - pojašnjava Simo koji na imanju ima oko 160 ovaca i janjaca. Ne strahuje za njih jer ih je preselio na sigurno, povišeno mjesto svog imanja.




U razgovoru s Davorom Novincem iz daruvarske ispostave "Hrvatskih voda" doznali smo da je izdan nalog za uklanjanje mosta.


- Županijska uprava za ceste je izdala nalog za njegovo uklanjanje i planirali smo da to bude napravljeno danas. Odustali smo od toga zbog obilne kiše koja i dalje pada i zbog jako nakvašenog terena pa ćemo most ukloniti sutra ili u narednim danima - rekao je Novinc.



Simi Božiću se ne sviđa ideja da se most uklanja po ovakvom vremenu. - Stanje je takvo kakvo je i tu se ne može puno napraviti. Mislim da ne treba riskirati nečiji život i raditi dok je ovakav vodostaj. Treba pričekati da se Pakra povuče i ga ukloniti. Kada most već nije uklonjen do sada - tvrdi 74-godišnji Simo.

Pitali smo ga zašto most nije uklonjen u vremenu između dviju poplava. - Zato što je puno mudraca i svak bi htio da je u pravu - kaže Simo koji ima ideju i za novi most. - Nikako se ne bi smio raditi most koji nosive stupove ima u koritu rijeke, nego je potrebno nosače ukopati na obje obale kako bi voda imala slobodan propust. Ove zadnje poplave su pokazale da rješenje sa stupovima u vodi nije dobro. Kada se već radi, treba raditi ispravno, a ne samo ulupati novac - ističe Simo.



U ostatku Pakraca i Lipika stanje nije kritično iako je Pakra dosta narasla. U Ulici Marija Božića u Lipiku voda je došla do pragova nekoliko kuća, a puno je vode i u putnim kanalima koji su na mjestima dodatno prokopavani.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI