Vinogradari pokušavaju spasiti ovogodišnju berbu

Berba u vinogradu Poljoprivredne škole
(FOTO: Lidija Galić)

01.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3942

Učestale kiše posljednjih mjeseci vinogradarima zadaju puno muke. Vlaga pogoduje razvoju bolesti poput peronospore, zbog kiše se troši puno više vremena i novca na zaštitu, a slador u grožđu bi također mogao biti manji. Situacija se ipak razlikuje ovisno o sorti grožđa i kvaliteti zaštite, neki bi mogli imati i dobre prinose. Kolovoz je presudan za kvalitetu ovogodišnje berbe pa vinogradari priželjkuju više sunčanog vremena.

Krauthaker: Godina još uvijek može dobro završiti

- Ovo je izvanredna, teška i skupa godina. O kvaliteti grožđa je jako teško govoriti. Ima različitih pristupa zaštiti pa ima i svakakvih problema na vinogorju i teško mi je govoriti u ime svih vinogradara. Uglavnom, godina nije loša što se tiče prinosa graševine. Za nju je ovo čak jedna jako dobra godina. Ostale sorte su prilično "šarene". Pinotne grupe, u koje spada i Chardonnay, imaju dosta manje urode. Kod njih će biti normalne ili ispodprosječne količine. Bolesti je bilo, ali nije toliko da sve ne može završiti kao vrlo dobra godina. Ima puno kiše i jako nam je skupa jer moramo non-stop ići u vinograd i špricati dvostruko više nego inače. Sada najviše ovisimo o količini sunca u kolovozu. Ako se ostvare predviđanja da će biti manje kiše i više suca, kvaliteta može biti i normalna. Berba može početi čak i početkom rujna, ranije nego inače - rekao nam je Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Kutjevački vinari.


Novak: Prinosi negdje do 50 posto manji


- Svakodnevno padanje kiše pospješuje boleštine poput peronospore i pepelnice. Zbog njih moramo pojačano prskati, a prskanja ne djeluju optimalno zbog istih kiša. Moglo bi doći do truleža, što bi znatno moglo smanjiti prinose. Negdje su prinosi od 30 do 50 posto manji, ali ne možemo reći da su fokusirani na svim područjima, neka nisu doživjela takve štete. Najveći problem je što se nije na vrijeme krenulo sa zaštitom, a nije se moglo u vinograde zbog vremena. Tko nije krenuo s prvim preventivnim zaštitama, da ne govorimo o onim kasnijim, ima velike štete. Kišovito je i boba je puna vode. Kad dođe sunce, bobe bi mogle pucati i neće doći prirodni slijed sladora, nego će se sve dogoditi na brzinu što bi moglo utjecati na kvalitetu. Za vinare je uvijek teško i problematično ili ovo, ili ono, ali ovo je jedna teška godina - kazao nam je Ferdinand Novak, predsjednik Udruge voćara, vinara i vinogradara Kaptol.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI