Grad Kutjevo podiže kredit: ¨Možda nam ostane za kavu¨

Ivica Malnar, dogradonačelnik Kutjeva
(FOTO: Lidija Galić)

31.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5790

Grad Kutjevo je podigao kratkoročni kredit u iznosu 3,7 milijuna kuna. Natječaj za nabavu kredita je objavljen žurno bez objave poziva. Kredit je namijenjen za isplatu izvođača radova na nedavno dovršenoj gospodarskoj zoni "Kamenjača". Kutjevački dogradonačelnik Ivica Malnar pojasnio nam je zašto je kredit uzet nakon završetka radova i kako se dugovi u gradu zapravo smanjuju.

- Gospodarsku zonu smo trebali završiti do 20. lipnja i ona je završena. Bilo nam je bitno da sve što prije isplatimo da možemo povući drugu i treću tranšu od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Druga tranša je 1,8 milijuna kuna, a treća, završna je 92 tisuće eura. To nismo mogli dok nismo isplatili izvođače. Preostalih 1,2 milijuna kuna će se isplatiti do kraja godine iz proračuna. Zbog toga smo išli s rezanjem proračuna. Svim korisnicima iznosi su smanjeni 30 posto, a plaće svih djelatnika i gradonačelnika 20-ak posto. Prije toga smo sa svim djelatnicima, udrugama i ostalima koju sudjeluju u proračunu sjeli i porazgovarali, objasnili im o čemu se radi. Sve je bilo žurno jer nisu bili isplaćeni neki izvođači za radove još prošle godine, a trebali su biti isplaćeni. Zašto nisu, to ne znam. Morali smo to riješiti - odgovorio je dogradonačelnik.

Računi se slažu, no to nisu jedini dugovi. Grad je, prema Malnarovim riječima, krajem prošle godine bio dužan 4,6 milijuna kuna. Unatoč višemilijunskom minusu Malnar se nada kako će Kutjevo početkom siječnja imati "pet kuna za kavu".


- Nove obaveze redovno plaćamo. Što se tiče struje, bilo je oko 300 tisuća kuna duga. 100 tisuća smo platili i 200.000 smo dogovorili isplatiti u mjesečnim ratama kroz godinu dana. 1. lipnja potpisali smo i novi ugovor s HEP opskrbom. Ušteda na bazi prošle godine bi trebala biti nekih 34 posto, odnosno oko 150.000 kuna. Tekiji smo bili dužni oko 250.000 kuna. Išli smo u dogovor, dug će se isto tako isplatiti u kraćem vremenskom roku. 31. prosinca je bilo 3,8 milijuna kuna dospjelih i neplaćenih računa. Stvarni dug je bio 4,6 milijuna kuna. Bilo je još naručenih radova za koje su nam dolazili računi. Nažalost, računi još uvijek stižu. Uspjeli smo to zauzdati kontroliranom potrošnjom. Što je u proračunu zadano, to se i izvršava. Nema bespotrebnog trošenja, morali smo malo stisnuti. Stanje je sada normalno. Imali smo i 650.000 kuna povrata poreza na dohodak, ostalo nam je oko 100.000 kuna za isplatiti, ali smo uspjeli bez nekih trzavica. Plan je sve obaveze namiriti do kraja godine. Mislim da bismo s 1. siječnjem trebali imati svojih pet kuna na računu. Nije to puno, ali je to naših pet kuna, imamo za kavu - Malnar je na kraju pokazao optimizam.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI