¨Moramo zajednički djelovati kako bismo riješili problem odvodnje¨

Vedran Neferović i Miroslav Taborski u obilasku poplavljenih kanala
(FOTO: Mario Nakić)

30.07.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 8343

Nedjeljno nevrijeme pokazalo je još jednom da na požeškom području ima dosta problematičnih mjesta gdje sustav odvodnje ne može podnijeti veće količine oborina i dolazi do lokalnih poplava koje stvaraju velike probleme stanovništvu. Sa željom da se ti problemi trajno riješe, danas su požeški gradonačelnik Vedran Neferović i Miroslav Taborski, voditelj požeške ispostave Hrvatskih voda obišli najkritičnija mjesta u Vranduku, Ulici Viktora Ivičića kod groblja Krista Kralja, u Kvaternikovoj i Hanžekovićevoj ulici i na Sajmištu.



Pokazalo se da za sustav odvodnje nisu uvijek nadležne Hrvatske vode, već u mnogim slučajevima je odgovornost na Gradu ili privatnim vlasnicima parcela na kojima se problematični kanali nalaze.





- Moramo djelovati zajednički, svi skupa, i Grad, vlasnici parcela ako se radi o kanalima na privatnoj površini, i Tekija i Hrvatske vode. Razgovaramo s vlasnicima parcela i pokušat ćemo u dogovoru s njima naći rješenje. To je konkretno slučaj u Ivičićevoj ulici gdje se voda prilikom većih oborina izlijeva iz kanala koji je na privatnom zemljištu, tu ne možemo napraviti ništa bez njihove suglasnosti. Na Vranduku je riječ o kanalu koji je izgrađen u sustavu odvodnje županijske ceste koja je sada u nadležnosti Grada. Imamo projekciju troškova koliko bi koštao dio ceste, a drugi dio je vrlo zahtjevan i morat ćemo ga riješiti u dogovoru s Hrvatskim vodama. Gospodin Taborski se obvezao da će nam izraditi elaborat za onaj dio koji ide od Komušanskog puta do Vranduka. Rekao je da je potrebno izvesti još neke radove, vidjet ćemo koliko je to i pokušati što prije riješiti - rekao je gradonačelnik Neferović.

- Tražio sam i pojašnjenje situacije u Ulici kneza Višeslava. Riječ je o kanalu uz željezničku prugu koji je u nadležnosti Hrvatskih voda, ali imamo problem jer se dio kanala koji ide prema Zrinskoj ulici križa s kanalizacijom. Tamo stoji jako puno vode jer profil jedne cijevi sjeda na drugu, smanjuje protočnost prema Orljavi i to stvara problem stanovnicima Ulice kneza Višeslava. Detektirali smo problem, sad tražimo zajednički način da ga što prije riješimo - dodaje Neferović.



- Kada je kanal na privatnom zemljištu, a takvu situaciju imamo u Ivičićevoj ulici, onda Grad Požega treba sakupiti suglasnosti vlasnika parcele za radove, a mi ćemo u Hrvatskim vodama onda napraviti troškovnike, osigurati sredstva i osigurati radove na čišćenju kanala. Ne želim prebacivati odgovornost na druge, ima nešto i naših kanala koji nisu dovoljno održavani iz više razloga, prije svega jer su nam ograničena sredstva. Međutim, većina ljudi koji su se javljali zbog problema s odvodnjom, zapravo se radilo o cestovnim kanalima. U Mlinskoj ulici će jedan kanal, koji je u našoj nadležnosti, biti riješen čim prođe zakonsku proceduru javnog natječaja. Kada izaberemo izvođača radova, on će to odraditi - pojašnjava Taborski iz Hrvatskih voda.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI