Majstorović otkriva tajnu uspjeha: ¨Samo red, rad i disciplina¨

Valentin Majstorović
(FOTO: Aleksandar Grlić)

30.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7806

U prostoru Obrtničke komore Požeško-slavonske županije danas je uručeno 10 majstorskih diploma u 9 zanimanja. Diplome su novim majstorima ili članovima njihovih obitelji uručili predsjednik OK PSŽ Stipo Barukčić, Boris Miličević, savjetnik požeškog gradonačelnika i Elvira Mirković, viša savjetnica za poljoprivredu i poduzetništvo PSŽ. Broj obrtnika je i dalje u opadanju, tako da je svaki majstor značajan kao potencijalni budući obrtnik.

- Radim u Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Ljeskovici i htio bih nastaviti raditi tamo. Prezadovoljan sam poslom, ali ako se nešto otvori bolje, nikad se ne zna. Hrvatska je u Europskoj uniji, mogućnosti i vrata su mi otvorena. Hranim oko 300 osoba i pravim 3 obroka, što je oko 900 obroka dnevno. U kuhinji radi nas 14, ja sam glavni kuhar. Diploma mi znači puno, to je "plafon" u mojoj struci. Čovjek koji završi majstorski ispit kao kuhar može dalje napredovati samo u praktičnom dijelu. Trenutačno ne razmišljam o otvaranju restorana, ali ni to nije isključeno. Malo je teže odlučiti se na poduzetništvo jer je lakše držati se sigurnog posla. Kao što smo čuli danas od predsjednika Obrtničke komore, gase se mnogi obrti - ispričao nam je Mario Švajda iz Čaglina, novi majstor kuhar.




- Hladno predjelo je bio bakalar na bijelo. Toplo predjelo su bile pečene pohane paprike. Glavno jelo je bio smuđ na Orly plus prilog salata po izboru. Desert su bile flambirane palačinke u vinskoj pjenici. Spremao sam se intenzivno tri mjeseca. Praktični dio je bio malo teži jer se inače takva jela ne rade u našoj kuhinji, ali uz malo pregledanja recepta na internetu, sve se može napraviti. Komisija je bila jako zadovoljna - opisao nam je Mario svoj praktični rad i dodao: - Mladima bih poručio da postanu kuhari, to je odlično zanimanje, samo se čovjek treba prepustiti tome i dati sve od sebe.


Požeški prijevoznik Valentin Majstorović dobio je nagradu "Zlatne ruke" s poveljom za dugogodišnji rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva, jedno od najvećih priznanja koje obrtnik može dobiti u Hrvatskoj.

- Mislim da mi je to najveće postignuće u životu, s obzirom na dugogodišnji rad u obrtu. Počeo sam 1986. godine, još za vrijeme bivše države. Sad je to sasvim drukčije, ali želim svakom mladom čovjeku da ima svoju tvrtku ili obrt, da radi za sebe. U ono je vrijeme bilo jako teško jer nisi imao pristup niti u jednu tvrtku poput Zvečeva i Plamena. Bio si obrtnik i nešto sasvim drugo. Sad se to iskristaliziralo, sad su uvjeti rada teški po pitanju nekih drugih stvari. U ono vrijeme je bila bolja organizacija naplate i rada. Ne bih rekao da sada imamo više posla s obzirom na krizu. Tajna dugogodišnjeg opstanka je red, rad i disciplina. Samo se tako može uspjeti - poručio je Majstorović.



Zanimljivo je da je izručena i jedna diploma za majstora kovača, ali nikome iz Požeško-slavonske županije, već majstoru Juri Ivkoviću iz Vinkovaca. Požega je jedino mjesto gdje se u ovom dijelu hrvatske može održati takav ispit.

- Na osnovi našeg "Baje", jakšićkog kovača Josipa Čavajde uzeli smo inženjere strojarstva i napravili smo majstorsku komisiju. Sad imamo novog majstora iz Vinkovaca, a položilo ih je još nekoliko tako da imamo tri-četiri prava majstora. Jedini u Hrvatskoj možemo imati komisiju samo od majstora - pohvalio nam se Stipo Barukčić, predsjednik Obrtničke komore PSŽ.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI