Tko održava kanale? Nakon svake kiše imaju poplavu (foto, video)

Marica Krizmanić pokazuje kanal koji joj uzrokuje probleme
(FOTO: Aleksandar Grlić)

29.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6363

"To je sve bilo pod vodom. Evo još i sad je ima, pogledajte koliko je sve prljavo. Sad je super kako je bilo, to je katastrofa" - pokazuje nam svoj vrt Marica Krizmanić, stanovnica požeške Ulice Eugena Kvaternika.



Nije trebalo puno vremena proći da nam se nakon članka o nedjeljnoj poplavi u Mlinskoj ulici jave čitatelji iz drugih dijelova Požege. Ni u ovom dijelu grada začepljeni kanali nisu novost.


- Da vam pokažem ovaj jarak koji nitko ne održava. Sav ovaj mulj je od jučer. Jarak se napuni vodom i onda se prelijeva ovamo. Tu se vidi gdje je išla preko telefonskih instalacija i prokopala put. Pogledajte, ovo nitko ne čisti i kakav su to mali odvod stavili, pun je smeća. Odvod ide direktno u kanalizaciju. To nije dobro, to sam rekla i Tekiji, kanalizacija ne može progutati vodu iz gornjeg dijela Hanžekovićeve ulice. Bili su iz Tekije, Hrvatskih voda, kome god se obratite kaže: "Nije moje", a plaćam sve doprinose čak unaprijed. Jedne godine sam bila sedam puta pod vodom. Ove godine mi je vrt drugi put pod vodom. U nedjelju je bilo kao na jezeru. Pogledajte temelje sve je puno pijeska i vode. Garažu čistim od nedjelje, drva su mi se smočila - pokazuje nam Marica dok joj dvorište miriše na nedavnu poplavu.






- Voda je tu bila malo ispod koljena. U donjem dijelu dvorišta je sve bilo pod njom. Najveća šteta je u vrtu. Stradali su mi paprike, rajčice i mahune. Kukuruz ove godine nisam ni sijala zbog kiše. To nije prvi puta. Dolazi nam s polja i od kuća na brdu. Najniži si i što da radiš. Kakvi kanali? Kosili su, nitko nije kupio travu i to je začepilo šahtu. Navuklo se slame, sijena i krša. Čak smo ih sa susjedima pokušali očistiti. Susjeda je zvala i Ceste i, ne znam, "kojekakve vragove". Svako od njih to uslika, ode i "amen". Krive su male cijevi, nekad je bilo dobro, bili su kanali i nije bilo toliko kuća u susjedno ulici. Sada krene sa svih strana i tko je najniži nastrada - dodaje Manda Conjar, Maričina susjeda.





Slične probleme imaju i stanovnici susjedne Ulice Viktora Ivičića. Kod njih osim nečišćenja kanala postoji i dugoročni problem vlasništva. Poslali su nam i video koji pokazuje početak poplave. Kasnije više nisu imali vremena za snimanje jer su spašavali imovinu.


Video: čitatelj (snimljeno 27. srpnja)

- Već trideset godina uza svako veće padanje imamo poplave, prije tri godine voda je ušla i u kuću. U nedjelju navečer smo imali malo sreće, no pitam se koliko ćemo je imati sljedeći put. Problem je u kanalima koji se godinama ne održavaju, nisu očišćeni i produbljeni te neodgovarajućem ispustu koji uzrokuje poplave. Moja kuća se nalazi na tri kanala za koje je izostala briga odgovornih, ali i privatnih vlasnika koji zatrpavaju kanale i brane njihovo čišćenje. Prošli tjedan sam još jednom pismeno upoznao nadležne institucije, a jučer usmeno i gradonačelnika koji je izrazio potporu i obećao pomoći - rekao nam je Mario Nikolić, stanovnik ove ulice.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI