Pčelari u minusu: ¨Ova je godina podbacila, nema novog meda¨

Vili Šostar
(FOTO: Aleksandar Grlić)

27.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5116

Pčelare u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Požeštini, pogodila je iznimno loša godina. Kiša je uzrokovala nedostatak ispaše, ove marljive radilice pogađaju zagađenja i neprimjerena upotreba zaštitnih sredstava. Između pčelara i voćara zbog toga se uvijek vodi mali rat, ali su i jedni drugima potrebni. Od bolesti ih najviše muči američka gnjiloća i nešto manje nametnik varroa. Ostale su uspjeli istrijebiti uz pomoć lijekova koje dobivaju od države.

- Pčele su jako dobro krenule u samo proljeće. Bila je dosta blaga zima, tako da nije bilo posebnih gubitaka, ali s prvom pašom krenule su kiše i loše vrijeme Isto je bilo i s idućim pašama, tako da jednostavno pčela nije imala mogućnosti ništa sakupiti. Sve je kiša oprala, nije bilo ništa nektara ni meda ove godine. Situacija je kompletno u Hrvatskoj jako loša. Uopće nema zalihe domaćeg meda u Hrvatskoj. Unazad par godina se ponavlja ista situacija. Jedan od glavnih razloga je vrijeme, drugdje zagađenje. Što dalje idemo, ima sve manje pčela, događaju se poplave i ljudi ostaju bez košnica - priča nam Vili Šostar, predsjednik Udruge "Slavonska pčela" dok prodaje zalihe od prošle godine jer novog meda nema.

- Sad smo ušli u EU i bilo bi normalno da se poštuju neki osnovni zakoni, ali svakome je u interesu dobiti što više voća i on ne bira sredstva, njega ne zanima što će se dogoditi u prirodi, ali to je kratkoročno gledanje jer bez pčela nema ni voća. Danas više pčela u prirodi ne može opstati, danas u šumi više ne možete naći pčelu u drvetu jer ona godinu dana ne može opstati bez pčelara - nastavio je Šostar.


- Kod nas u Požeštini se ove godine pojavila američka gnjiloća, bolest koja uništava leglo i za koju nema lijeka. Mora se jednostavno sve maknuti s pčelinjaka, odvojiti i zapaliti da nema kontakta s drugim pčelama. Zatim ima nešto malo varroe, to je mali nametnik koji pčeli slabi imunitet. Pčela slabi i jednostavno ne može raditi. Druge bolesti smo uglavnom uspjeli iskorijeniti. Ja imam sreću jer je moj pčelinjak izdvojen 6 kilometara od Požege. Pčelu nikud ne selim i u krugu par kilometara nemam pčelara. Imam 70-ak pčelinjih društava. Meni je to samo dodatno zanimanje. Danas se teško može živjeti od pčelarstva zato što pčeli trebate više dati nego što od nje možete dobiti. Ove godine sam u debelom minusu, no ne gledam to na taj način. To je moj hobi i ne gledam koliko pčeli dam, to je meni ljubav i nije mi žao - dodaje Šostar na kraju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI