Josip planira biciklom do Švicarske i onda se penje na Mont Blanc

Josip Lukačević
(FOTO: J. Lukačević/Facebook)

26.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7029

Kaptolčaninu Josipu Lukačeviću avantura je u krvi, bilo da je riječ o alpinizmu, hodanju na duge relacije ili biciklizmu. Uskoro kreće biciklom na 1.020 kilometara dug put do Chamonixa u Švicarskoj odakle nastavlja alpinistički uspon na Mont Blanc, najviši alpski vrh. Umjesto iz požeškog, kreće sa zagrebačkog Kaptola i to s tek 200 eura, a spavat će u šatoru.

- Idem sam, krećem 2. kolovoza s tim da će mi se nakon deset dana vjerojatno priključiti još troje prijatelja. Plan je da se popnemo na Mont Blanc. Ne možemo znati zbog vremena, ali penjat ćemo se. Ima više ruta, ići ćemo normalnom i najlakšom jer idem biciklom. Na ovu ideju sam došao slučajno, jedan je prijatelj napisao članak kako su prije ljudi išli bez automobila penjati se na Alpe. Onda sam si rekao: Zašto ne bih i ja?

- Mislio sam krenuti iz Kaptola, ali neću jer bi mi to oduzelo još dva dana, a "na knap" sam s godišnjim odmorom. U mjesto toga krećem s Kaptola kod katedrale u Zagrebu. Planiram ga mjesec i pol dana. Brdski bicikl sam kupio u trećem mjesecu. Stavio sam mu nove gume, pak-treger i sic. Malo sam ga preoblikovao, ali nije nešto posebno skup. Nadam se da će me poslužiti. Spavat ću u šatoru. Računam da ću svaki drugi-treći dan prespavati u hotelu da se malo istuširam i odspavam na krevetu. Koliko će me koštati sve skupa, još ne znam. Nemam puno novca, sa sobom nosim tek 200 eura. Ako bude trebalo, ima smještaja i preko couch surfinga na internetu. Dnevno ću u prosjeku voziti 100 kilometara. Kako budem išao tako ću si tražiti smještaj, a vraćam se automobilom s prijateljima jer nemam vremena.


Ovo mu nije prva pustolovina. Voli sve sportove, a najviše alpinizam u kojem se nije mogao okušati u Slavoniji jer nema alpinističkih škola. Otkad se zaposlio u vojsci, životni moto mu je "Brže, više, jače".


- Cijelo vrijeme imam neke pothvate. Dvije godine sam išao u Vukovar pješice iz Kaptola, ove godine ću ići po treći put. Cijelu Koranu i Mrežnicu sam prešao kajakom. U Mariju Bistricu sam išao pješice iz Petrinje. Biciklom sada idem iz Petrinje kući u Kaptol. Treniram cijelo vrijeme, nije da se držim smo jedne discipline. Ovo idem radi pomicanja vlastitih granica i uživanja, avanture i pustolovine. U Petrinji radim u vojsci. Skoro svaki vikend idem penjati. Bio sam nedavno u Austriji, prije toga u Italiji. Što su vrhovi teži, to su atraktivniji. Alpinizmom se bavim aktivno tri godine. To mi je bila dugogodišnja želja koju sam ostvario kada sam našao alpinistički odsjek u Zagrebu i prošao njihovu školu - ispričao nam je na kraju naš pustolov.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI