Život bez mosta: ¨Više nismo u Lipiku nego Bogu iza nogu¨

Magdalena i Ljubomir Tomić pored srušenog mosta
(FOTO: Mario Barać)

22.07.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5658

Osim šteta koje je nedavna poplava prouzročila na više od 50 objekata u Lipiku, štete su vidljive i na infrastrukturi, posebno na onoj prometnoj. Među onima koji tu štetu najviše osjete su Lipičani koji imaju vikendice u lipičkim vinogradima ili u njima čak i žive, kao što je slučaj s obitelji Magdalene i Ljubomira Babića.

- Otkad most nije u upotrebi mogu reći da mi više ne živimo u Lipiku nego u šumi, Bogu iza nogu. Prije mi je preko mosta do Lipika pješice trebalo 15 minuta hoda, a sada se moram automobilom okolo voziti 15 minuta - žali se Ljubomir Babić.




Umjesto 2, sada voze više od 7 kilometara


Zbog mosta koji nije u funkciji, on, ali i svi oni koji idu prema vinogradima, moraju voziti preko Čaglića, sa sjeverne strane, a umjesto 2 kilometra sada se mora voziti više od 7 kilometara.

- U uređenje ceste od mosta do svoje kuće sam uložio 30-ak kamiona materijala, odnosno oko 20 tisuća kuna vlastitog novca. To mi sada ništa ne vrijedi jer do kuće dolazim s druge strane, cestom koja je u vrlo lošem stanju, koja je blatna i opasna. Na njoj je sada i prilično povećan promet jer svi koji su ranije u vinograde išli preko mosta, sada prolaze pored moje kuće. Mislim da obnova mosta treba biti imperativ jer je most postojao prije poplave, a sada praktički nemamo komunikaciju s Lipikom. Nekada nisam trebao automobil, a sada ga moram imati. Mostom se ne može ni pješice iako ima onih koji riskiraju i prelaze. Dok netko ne slomi nogu - kaže Ljubomir.



Dodaje da su zbog novonastale situacije počeli sami peći kruh umjesto da po njega idu u trgovinu.

Cesta preko Čaglića je uska i opasna

Među Lipičanima koji svakodnevno, a nerijetko i više puta dnevno iz grada idu prema vikendici u vinogradima je i Stjepan Šarac.

- Obnavljamo vikendicu pa svaki dan obilazim majstore. Na imanju imam i 250 voćaka, supruga ima vrt, a imamo i plastenik. Nepostojanje mosta nam stvara veliki problem jer se sada moramo voziti po cesti koja je jako loša, ali i opasna. Cesta je sa strana zarasla, jako je uska i na njoj se ne mogu mimoići dva vozila. Sada je prilično prometna, a i puno je traktora. Da ne spominjem kako sada radim veću kilometražu pa samim time imam i veće troškove goriva. Nadam se da će taj problem biti riješen uskoro. Ne znam hoće li se i može li se ovaj most obnoviti ili će raditi novi. Spominjao se i pontonski most kao privremeno rješenje. Nama odgovara sve samo da što prije možemo koristiti most - poručuje Šarac.



Uskoro demontaža mosta

O planovima obnove mosta smo razgovarali s Anitom Jurković koja je u Gradu Lipiku zadužena za informiranje. Tvrdi da još uvijek ne može precizno reći kada će biti u funkciji most na cesti koja je u nadležnosti Županijske uprave za ceste.

- Gradonačelnik Vinko Kasana je kontaktirao gospodina Miju Jozaka iz ŽUC-a i ono što sada možemo najaviti je demontaža postojećeg mosta koja će započeti za nekoliko dana.

- To je prvi korak, a kroz 15-ak dana ćemo imati više informacija. Tada ćemo znati na na koji način će se graditi najvjerojatnije novi most - poručuje Jurković.

Dodano 23. srpnja

Informacije o planiranim radovima i njihovoj dinamici zatražili smo i od Mije Jozaka, ravnatelja ŽUC-a.

- Most nije upotrebljiv za prometovanje vozila ni pješaka. Na mostu će se pristupiti uklanjanju drvene građe. U Elaboratu procjene šteta na prometnicama i objektima pod upravljanjem ŽUC-a most je prijavljen kao urušen, a ovisno o sredstvima koja će biti odobrena, nastavit će se aktivnosti na rješavanju problema - odgovorio je Jozak.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI