Djelatnici Parka prirode Papuk u akciji spašavanja ivanjskog rovaša

Premještanje ivanjskog rovaša na Papuku
(FOTO: PP Papuk/Facebook)

21.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5025

Ivanjski rovaš, endemski gušter koji u Hrvatskoj živi samo na Papuku i u okolici Iloka, trebao bi dobiti dva nova staništa. Početkom srpnja je izvršeno premještanje 100 jedinki na papučke vrhove Lapjak i Toplička glava. Akciju je predvodio istraživač Dušan Jelić, a odobrilo Ministarstvo zaštite Prirode i okoliša.

- Njegovo je stanište na površini veličine nogometnog igrališta i u slučaju da dođe do požara, velika je vjerojatnost da će cijela lokalna populacija biti zahvaćena. Sada smo ih prenijeli na druge lokacije da vidimo kako će opstati. Sve to činim s ciljem zaštite ove vrste. Zanimljivo je da ih u Hrvatskoj ima samo još u Iloku. Očito im odgovara specifična mikroklima na području šume Turjak i Iloka - ispričala nam je Kristina Kožić, ravnateljica PP Papuk.




Neobični gmaz pripada porodici koja obično naseljava tropske džungle, pustinje i egzotične otoke, ali ivanjski rovaš (Ablepharus kitaibelii) svoj dom nalazi na području istočne Europe. Vezan je za šume hrasta medunca i crnog jasena koje su u Hrvatskoj iznimno rijetke. Lokalna populacija se procjenjuje na par tisuća jedinki.




- Sad smo prebacili trudne ženke i pretpostavljamo da će ove godine imati mlade. Ako se naviknu, onda bi mogli za dvije godine vidjeti jesu li se počeli razmnožavati jer postoji mogućnost da iduće godine ulovimo iste jedinke. U sljedećih pet godina ćemo im pratiti brojnost. Problem je s Turjakom jer je to ograničen prostor. Jako im odgovara hrast medunac, crni jasen i trava koja raste u prizemnom sloju. Uspjeli smo ih prebaciti na stanište s istim uvjetima. Kako je kod nas bilo Panonsko more, ostali su neki dijelovi tople klime krškog karaktera koje im jako odgovara, a jako su rijetki - rekla nam Marijana Kesić, stručna suradnica u PP Papuk.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI