Na najvećoj manifestaciji Čeha u Hrvatskoj očekuju tisuću sudionika

Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha u RH
(FOTO: Lidija Galić)

15.07.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 4884

Kaptol će u subotu, nakon 25 godina, ponovno biti domaćin najveće manifestacije Čeha u Republici Hrvatskoj, Žetvenih svečanosti. Očekuje se oko tisuću sudionika iz 31 Češke besede u Hrvatskoj te nastup gostujućih društava iz naše županije i Mađarske.

- Žetvene svečanosti imaju dvojaku simboliku. Jedna je obilježavanje završetka žetvenih radova, a druga djelovanje češke manjine u Hrvatskoj. Zanimljivo je da se ovakva manifestacija ne održava ni u Češkoj jer je tamošnji režim to zabranio. U Hrvatskoj su prvi puta održane 1925. godine u Daruvaru i do sada ih je održano 58. Kako je riječ o vrlo zahtjevnoj organizaciji održavaju se svake druge godine – rekla je Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha u RH.




Dodala je da su Česi u više od 200 godina, koliko su prisutni na ovom prostoru, uspjeli održati svoj jezik, tradiciju, školstvo i kulturu.


- Radostan sam što smo nakon 25 godina uspjeli dobiti organizaciju Dožinky u Kaptolu. Zadnje su održane 1989. godine i ostale su mi u lijepom sjećanju. Redovito organiziramo smotru dječjeg folklora Naše jaro, a za ovu smo se veliku manifestaciju dobro pripremili i sve što nam treba je samo lijepo vrijeme - rekao je načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

Program Žetvenih svečanosti počinje u subotu u 17,00 sati otvorenjem izložbe u Češkom domu. Svečana će povorka sa sudionicima krenuti u 18,00 sati nakon čega od 20,00 sati u Sportskom parku slijedi kulturno-umjetnički program.

Žetvene svečanosti održavaju se pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, Ministarstva kulture, Općine Kaptol, Požeško-slavonske županije i županijske turističke zajednice.

Predsjednik Češke besede iz Kaptola Zdenko Tauš pozvao je Požežane na večerašnji program koji ova udruga organizira večeras u pješačkoj zoni u sklopu Požeškog kulturnog ljeta.



- Bit će prikazan samo mali dio onoga što radimo. Pridružite nam se, pogledajte naše plesove i kušajte češke specijalitete - pozvao je Tauš.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI