Oni su ponos požeške Gimnazije: Matematiku riješili bez greške

Luka Hrgović i Krešimir Kralj
(FOTO: Aleksandar Grlić)

15.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9438

"Nisam bio odličan iz matematike sve četiri godine, prve dvije sam imao četvorke. Natjecao sam se u osnovnoj školi, ali nisam u srednjoj", kaže maturant požeške Gimnazije Luka Hrgović. On i njegov kolega Krešimir Kralj uspjeli su riješiti državnu maturu iz matematike po težem A programu sa stopostotnim uspjehom, a još nekoliko njihovih kolega je nedostajalo samo bod ili dva da postignu isti rezultat. Njihovi mentori za njih imaju samo riječi hvale.

- Zadaci su bili prilično laki. Trebalo mi je dva sata da ih riješim, imao sam još sat vremena pa sam neke provjerio dvaput. Pripremao sam se najviše posljednji tjedan, ali isplatio se rad kroz sve četiri godine. Profesorica Lidija Božić nas je sve pripremala za maturu na nastavi tijekom zadnje godine. Zadnji tjedan sam po cijele dane rješavao mature iz prošlih godina i dodatno se pripremao. Iznenadilo me je kad su objavili rezultate. Vidio sam po rješenjima da bih mogao imati 100 posto bodova, ali nisam se nadao - povjerio nam se Luka.

- Iskreno, skoro nikako se nisam spremao, učio sam kroz četiri godine i onda samo malo ponavljao. Kad sam vidio da imam 100 posto riješene zadatke, nisam mogao vjerovati, znao sam da će biti otprilike oko 95 posto, ali ne toliko i to je bilo super. Matematikom se bavim otkako sam došao u Gimnaziju, tu mi je postala zanimljiva. To mogu zahvaliti profesoru Kataniću, razredniku i profesorici Grabusin. Bavio se sam se matematikom i u osnovnoj školi, ali nisu nikad bili toliko dobri rezultati. Sve četiri godine sam imao odličan iz matematike - ispričao nam je Krešimir.


Luka dolazi iz obitelji nadarenih matematičara, njegova braća Nikola i Tomislav su postizali odlične rezultate na natjecanjima. Cijela obitelj mu je posebno oduševljena i ponosna. Čestitke ne prestaju stizati ni od prijatelja. Slična situacija općeg veselja vladala je i u obitelji Kralj. Nakon uspješne mature obojica planiraju upisati zagrebački FER.


- Želim upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Matematika, informatika i fizika su mi tri najdraža predmeta. U budućnosti se vidim najvjerojatnije u programiranju, ali imam još godinu dana na faksu da se odlučim. Volio bih ostati svakako u Hrvatskoj, ali ne znam gdje će me život odnijeti. Gdje god odem, požeška Gimnazija će mi uvijek ostati u sjećanju. Po samom rezultatu se vidi da je rad u našoj školi jako dobar, posebno iz prirodoslovnih predmeta. Program u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji je jak, profesori su zahtjevni, ali puno i daju. Koliko učenici sami žele, toliko će i dobiti - ispričao nam je Luka.

- Planiram isto kao i Luka na FER. Zanimaju me računala i programiranje. Natjecao sam se na Infokupu, bio sam prvi na županijskom natjecanju. To sam isto otkrio zahvaljujući profesorici Grabusin u trećem razredu. Od tada nas se par iz razreda natječe i svi smo imali dobre rezultate. Nakon fakulteta bih volio ostati i pronaći neki posao u Zagrebu, a ako ne uspijem, onda vjerojatno idem van. Mnogi misle da je matematičko usmjerenje usko, ali može se s time upisati mnogo smjerova. Neki odu i na filozofske fakultete. Prirodoslovno-matematička gimnazija nije toliko teška - dodaje na kraju Krešimir.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI