Spin Valis nudi rješenje za jeftinije grijanje; očekuju potporu EU

Spin Valis
(FOTO: Lidija Galić)

07.07.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 12822

Zaživi li projekt toplifikacije Požege građani bi se u budućnosti mogli jeftinije grijati. Pet godina stručnjaci Spin Valisa, koji je među najvećim proizvođačima namještaja u Hrvatskoj, rade na studiji proizvodnje električne i toplinske energije kojom bi uz vlastite potrebe imali dovoljno kapaciteta i za vanjske subjekte.

- Toplinskom bismo energijom mogli snabdijevati škole, bolnicu, kaznionicu, vojarnu, zgrade te privredne subjekte sjeverno od rijeke Orljave na potezu od oko dva kilometra. U budućnosti bi se postojeći kapaciteti mogli dodatno širiti i na preostale dijelove grada – pojasnio je Marko Žmire, član Uprave Spin Valisa.




Predsjednik Uprave Zdravko Jelčić dodao je da Spin Valis trenutačno zapošljava oko 500 radnika, proteklih su godina imali ulaganja veća od 170 milijuna kuna, a trenutačno se u izgradnju kogeneracijskog postrojenja ulaže devet milijuna eura za proizvodnju toplinske i električne energije iz biootpada.


- Proizvodimo 1,7 kW električne te 8,8 megavata toplinske energije. Definirali smo prodaju električne energije HEP-u dok bi toplinskom energijom uz podmirenje vlastitih potreba mogli opskrbljivati i okruženje. U planu je i povećanje proizvodnje briketa i peleta – najavio je Jelčić.



Smatra da bi projekt Toplifikacije Požege na drvnu masu trebali u suradnji s Gradom kandidirati prema EU fondovima jer upravo takve projekte Europa podupire.

- Spin Valis želi sudjelovati i sufinancirati ovaj projekt, ali bez potpore jedinica lokalne samouprave ne možemo ga sami ni isfinancirati ni kandidirati prema EU fondovima – zaključio je Jelčić na danas održanom sastanku na kojem su uz predstavnike Grada i Županije sudjelovali i predstavnici Ministarstva gospodarstva, Šumarskog fakulteta u Zagrebu, požeškog Veleučilišta i Regionalne razvojne agencije PANORA.

Određeni preduvjeti kao što su, primjerice, cjevovodi za realizaciju projekta već postoje jer su se nekad dijelovi gradu opskrbljivali energijom iz toplane.

Dopis u Ministarstvo gospodarstva o značaju projekta toplifikacije Požege bit će poslan već danas kako bi ga se na vrijeme uvrstilo u listu prioriteta pri kandidiranju za EU novac.

Na sastanku je istaknut i prijedlog tvrtke Spin Valis da se pri izradi Strategije Grada Požege uvrsti Projekt osnivanja regionalnog centra za dizajniranje namještaja izrađenog od slavonskog hrasta.

- Imamo 45 visokoobrazovanih kadrova, a u suradnji s Veleučilištem i ostalim stručnjacima želimo se, kao već prepoznat proizvođač kvalitetnog drvenog namještaja, bolje pozicionirati na tržištu – rekao je Zdravko Jelčić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI