Lipičani podsjećaju: Ovako se živjelo nekada (foto)

Retro špica u Lipiku
(FOTO: Mario Barać)

29.06.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4004

Uz zvukove starih šlagera iz sredine prošlog stoljeća na središnjem lipičkom trgu danas je održana druga po redu "Retro špica", manifestacija kojoj je cilj posjetitelje vratiti u prošlost Slavonije uz prikaz sačuvane vrijedne baštine.






Na 16 štandova su udruge, ustanove, tvrtke, ali i sami građani predstavili više stotina eksponata, uglavnom predmeta koji su se nekada koristili u kućanstvima u svakodnevnom životu. Posjetitelji su imali prilike vidjeti razne alate i strojeva, podsjetiti se kako su se ljudi nekoć oblačili, čime su ukrašavali svoje kuće, a lipički vatrogasci su i ove godine izložili opremu koja je korištena kroz povijest. Na nekoliko štandova izloženi su i brojni uređaji, od gramofona, preko starih televizora i radio uređaja pa sve do fotoaparata. Na svoje su došli i ljubitelji oružja, ali i čitači stripova.






U popodnevnim satima je u Multikulturalnom centru obavljena i svečana primopredaja starih razglednica Lipika koje je sakupljao Miroslav Gaži iz Zagreba. On je od 1968. do 1982. godine bio stanovnik Lipika i štićenik Doma za djecu. Miroslav je umro 2011. godine, a njegovu želju da razglednice postanu dio ostavštine Lipika realizirao je Duško Kliček koji je razglednice uručio gradonačelniku Vinku Kasani.





Vrlo visoka temperatura vjerojatni je razlog što na ovoj manifestaciji nije bilo više posjetitelja. Oni koji su došli, imali su priliku i ponešto naučiti. U povodu 100. godišnjice sarajevskog atentata i početka I. svjetskog rata, predavanje na tu temu je održao Stjepan Benković, predsjednik Povijesnog društva Pakrac - Lipik.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI