Proširuju se Vinogradine; gradit će se reciklažna dvorišta

Gradonačelnik Vedran Neferović, dogradonačelnik Mario Pilon i direktor Komunalca Anto Bekić u obilasku Vinogradina
(FOTO: Lidija Galić)

26.06.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 4644

Krenuli su radovi na izgradnji četvrte kazete na odlagalištu otpada Vinogradine. Kapacitet kazete je 50 tisuća kubika.

- Vrijednost izgradnje je oko milijun kuna od čega će Fond za zaštitu okoliša osigurati 60 posto sredstava, a ostatak Grad Požega. U velikoj smo prednosti u odnosu na neke druge gradove i vjerujem da će i sami građani savjesnije pristupiti razdvajanju otpada. Dovršetkom četvrte kazete Požega će imati riješen problem odlagališta za narednih šest godina - rekao je prilikom obilaska Vinogradina gradonačelnik Vedran Neferović.




U tijeku su radovi sječe grabove šume nakon čega će se postavljati folije.


- Kazete su obložene folijom i ne postoji mogućnost da  bilo što od otpada uđe u podzemne vode i zagadi okoliš. Redovito kontroliramo stanje odlagališta. Mjere se plinovi s postojećeg otpada, razina i kvaliteta podzemnih voda te kemijski sastav procjednih voda - pojasnio je Anto Bekić, direktor Komunalca.





Nakon što se kazete u potpunosti napune otpadom prekrivaju se zemljom i zatravnjuju. Uz postojećih deset hektara zemljišta zatraženo je proširenje površine za dodatnih 12 hektara.

Bekić je najavio izgradnju i novih reciklažnih dvorišta u koja se dovozi otpad sa zelenih otoka u Požegi i okolnim mjestima.

- Prikuplja se staklo, plastika i papir. Da bi korisni otpad mogli plasirati dalje za uporabu potrebno ga je razvrstati, posebno plastiku koju razvrstavamo u čak sedam frakcija. Radimo na izgradnji reciklažnih dvorišta na Vinogradinama i u Industrijskoj ulici gdje će građani moći odlagati 30-ak vrsta otpada. Kandidirali smo projekte prema Fondu za zaštitu okoliša. Fond će financirati dokumentaciju u stopostotnom iznosu, a izgradnju reciklažnih dvorišta s 80 posto sredstava - dodao je Bekić.



Dodao je da će do kraja godine domaćinstvima biti podijeljeno sedam tisuća plavih kanti za papir, te vreće za odlaganje plastike. Takav bi se otpad za početak odvozio jednom mjesečno, a bude li potrebno i češće.

Bekić apelira na građane da krenu s razdvajanjem otpada jer s vremenom će za one koji se ne budu pridržavali uputa biti predviđene i sankcije.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI