Otišao u Njemačku i nije mu žao: ¨Uopće se ne osjećam kao stranac¨

Toni Marić
(FOTO: Mario Nakić)

23.06.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 27330

"Moje iskustvo rada u Njemačkoj je zasad pozitivno. Svi su korektni, zarađujem dovoljno za život i uopće se ne osjećam kao stranac", započinje svoju priču 24-godišnji Veličanin Toni Marić, inženjer radiologije koji je prije dva i pol mjeseca počeo raditi u jednoj njemačkoj privatnoj klinici. Svoja iskustva je podijelio s nama dok je nekoliko dana odmora provodio u Požegi.

- Nakon što sam odradio pripravnički u Zagrebu, gotovo godinu dana sam bezuspješno ovdje tražio posao u struci. Dobivao sam samo odbijenice. Budući da imam rodbinu u Münchenu, tamo sam odlučio također potražiti posao. Poslao sam nekoliko zamolbi u klinike na njihovom području i onda sam dobio poziv. Pitali su me kakva su moja dosadašnja iskustva u tom poslu, što znam raditi i kakvo je moje poznavanje njemačkog jezika. Nakon toga su me pozvali na probni rad koji traje tri dana, za to vrijeme mi je klinika pokrila sve troškove. Već nakon prvog dana, šefica mi je rekla kako je zadovoljna mojim radom i sljedećeg dana mi je ponudila ugovor - kaže Toni.

- Jako sam zadovoljan. Vlasnik radiološkog odjela me je odmah pozvao i rekao da mu javim ako budem imao ikakvih problema, ako se itko prema meni bude ponio kao prema strancu ili ako me netko bude omalovažavao. No, stvarno nema nikakvih problema, tamo su svi djelatnici ravnopravni bez obzira na dob. Nijemci su jako tolerantni prema strancima, cijene Hrvate, pogotovo obrazovane i svi naglašavaju kako im je Hrvatska lijepa, hvale naše more. Budući da sam novi, pomažu mi u svemu, voljni su pokazati i više puta dok ne naučim. Želim tamo ostati raditi jer mislim da imam mogućnost napredovanja. Više uopće ne razmišljam o povratku u Hrvatsku osim na godišnji odmor.


- Naravno da mi nedostaje obitelj i prijatelji. Hrvatska će uvijek ostati moja domovina, to se neće promijeniti, ali u Njemačkoj imam neku perspektivu - ustvrdio je.


Toni živi u Bad Tölzu, gradiću s oko 20.000 stanovnika. Kaže da su mogućnosti ogromne, a stopa nezaposlenosti je u toj regiji pala ispod 3 posto.

- Praktički ne moram ni ići dalje. Iako je riječ o malenom gradu, on ima toplice, rafting, organizirane izlete u prirodu, razne mogućnosti za bavljenje alpinizmom, skijanjem, biciklizmom. Možete trenirati bilo koji sport, sve je odlično organizirano, a izbor je velik. U gradu su i tri velika noćna kluba, ali nema šanse da tamo izađu maloljetnici. Ljudi su opušteni, nitko ne priča o politici, a nasilja gotovo da nema - dodaje Marić.

Mladima koji ne mogu naći posao u Hrvatskoj poručuje da se ne boje pokušati vani, ali pritom moraju neke stvari imati na umu.

- Važno je poznavati jezik zemlje u koju ideš raditi. Ja sam već pričao njemački i prije, ali zadnjih sam godinu dana proveo konstantno vježbajući i još uvijek se učim. Ako ne razumiješ dobro njihov jezik, može biti jako teško. Osim toga, bilo bi dobro tražiti posao u nekoj zemlji ili kraju gdje već imate nekoga, tako ćete se puno lakše uklopiti u zajednicu - ustvrdio je na kraju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI