Isušen Pakurnovac, ribolov će biti moguć tek na jesen (foto)

Isušen je gornji dio jezera Parkurnovac
(FOTO: Igor Pleša)

20.06.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5417

Jezera Pakurnovac jedna su od pet uređenih destinacija u sklopu lani završenog turističkog projekta "Stazama lipicanca i kune", ali do jeseni ribolovci neće moći loviti ribu u takozvanom "gornjem", većem  jezeru jer je ono isušeno.



Kako nam je pojasnio Željko Parag, predsjednik Športskog ribolovnog društva "Pakrac" koje već godinama gospodari ovim jezerom, razlog su radovi na sanaciji obale.


Propadanje obala


- Na "gornjem" jezeru je obala sa strane šume i sa suprotne, kod kanala, poprilično propala, zemlja se orunila i odlučili smo ga isušiti i odraditi te radove dok nije nastupila veća šteta. Najveći problem je što je cijelo to područje prilično rahlo što se tiče zemlje pa se obala se na nekim mjestima orunila i preko dva metra. Planirano je odraditi zemljane radove, odnosno ponovno učvrstiti obalu i na nju staviti geotekstil, zaštitni sloj koji sprječava runjenje zemlje čime bi na dulji period riješili ovaj problem - pojašnjava Parag. Ne zna točno koja je vrijednost investicije koju će odraditi radnici daruvarske "Vodoprivrede", najavljuje da će radove financirati sami članovi društva, njih stotinjak, a očekuje i pomoć od Grada Pakraca.

- Samo za ispumpavanje jezera smo potrošili 4 tisuće kuna na gorivo - tvrdi Parag. Prije dvije godine na Pakurnovcu su odradili učvršćivanje brane između dvaju jezera, koja je također bila "načeta", a Parag najavljuje da će do daljnjega ribolov biti moguć samo u "donjem jezeru". - Mi smo ove radove planirali i prije nedavnih poplava koje su samo pogoršale stvar. Nakon završetka radova potrebno će biti 2 do 3 kišna dana kako bi se pročistio potok iz kojeg punimo jezero i to sigurno nećemo raditi prije jeseni - rekao je Parag.



Riba završila u "donjem" jezeru

Dio vode iz "gornjeg" jezera završio u kanalu, a dio u donjem jezeru gdje je završila i riba iz "gornjeg". Izvadili smo 8 šarana težine između 6 i 8 kilograma, desetak komada šarana oko 2 kilograma kao i desetak amura te babuške, šarance i ostalu sitnu ribu. Sve je završilo u "donjem jezeru", a nakon što vodom napunimo "gornje" jezero, obavit ćemo i poribljavanje - pojašnjava Parag.



Jezera Pakurnovac izgrađena su 1999. godine, "gornje" je površine 7 tisuća, a "donje" 6.700 četvornih metara. Oba su jezera su u vlasništvu Grada Pakraca.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI