Fond u pakrački deponij „Crkvište“ ulaže 30,6 mil. kn

Potpisan je ugovor o sanacija Crkvišta
(FOTO: Mario Barać)

14.06.2014. | Mario Barać
Pregleda: 3802

"Ako smo projekt brane Šumetlica i aglomeracije Pakraca i Lipika označili kao projekte stoljeća, onda je zbrinjavanja otpada kojem je kruna sanacija odlagališta komunalnog otpada Crkvište i uređenje dvorišta za odvojeno prikupljanje otpada, projekt desetljeća", rekao je pakrački gradonačelnik Davor Huška nakon potpisivanja ugovora za sanaciju vrijednog 34 milijuna kuna koji je, u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, potpisao direktor Sven Müller.

Fond sufinancira 90 posto

Prema ugovoru će Fond ovaj projekt sufinancirati s 80 posto iznosa, odnosno oko 27,2 milijuna kuna, no gradonačelnik Huška vjeruje kako će se udio bespovratnih sredstava Fonda povećati na 90 posto ili 30,6 milijuna kuna.





- Podnijeli smo prije 14 dana zahtjev u skladu s mogućnostima koje se pojavljuju u zakonima i pravilnicima, a za povećanje sufinanciranja na 90 posto. Mišljenje Fonda je pozitivno i očekujemo da to u utorak potvrdi i Upravno vijeće. U tom slučaju ostaje nam sufinanciranje u iznosu od 10 posto, ili iznos od 3,4 milijuna kuna te troškovi projektne dokumentacije koje dijelimo s Gradom Lipikom pa bi u tom slučaju Pakrac i Lipik u ovom vrlo važnom projektu sudjelovali svaki s 1,7 milijuna kuna - pojašnjava Huška.

Početak radova krajem rujna

Projekt sanacije bi prema stručnim procjenama trebao trajati između dvije i dvije i pol godine, natječaj za odabir izvođača radova će biti objavljen za 14 dana, formalni investitor je "Komunalac" Pakrac koji vodi brigu zbrinjavanja otpada na području Pakraca i Lipika, a nositelj projekta je Grad Pakrac.

Ne bude li većih problema tijekom trajanja natječajnog postupka, sklapanja ugovora i uvođenja u posao, za očekivati je da bi radovi mogli započeti krajem rujna. Projekt je podijeljen u dvije faze. U prvoj je planirano uređenje i opremanje reciklažnog dvorišta s prešom i linijom za odvajanje otpada koje bi u funkciji trebalo biti već u proljeće 2015. godine.

Nova radna mjesta

- Mimo ovog programa sanacije, od Fonda dobivamo i novo vozilo kao i kompaktor što znači da narednih godina od Fonda dobivamo oko 40 milijuna kuna, a očekujemo i otvaranje minimalno 15 novih radnih mjesta - rekao je Huška.



Osim potpisa spomenutog ugovora kojem je nazočio i Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša, gradonačelniku Huški je uručena i odluka o neposrednom sufinanciranju Fonda u nabavci komunalne opreme vrijednosti 513 tisuća kuna gdje će Fond sudjelovati s 80 posto, odnosno oko 410 tisuća kuna. Nabavka komunalne opreme obuhvaća tisuću komada kanti PEHD od 60 litara, 35 kontejnera zapremine 660 litara, 15 komada kanti od 360 litara te 300 komada kompostera od 350 litara, sve za odvojeno sakupljanje bio otpada. Nabavka podrazumijeva i 15 setova cinčanih kontejnera od 1.100 litara za papir, staklo, plastiku te tri kompleta koševa od 30 litara, takozvanih "žabica" namijenjenih za odvojeno sakupljanje otpada u dječjem vrtiću "Maslačak" u Pakracu.

Treba dodati i to da je u ovoj godini Fond Gradu Pakrac odobrio sredstva za nabavku radnog stroja – kompaktora za rad na odlagalištu "Crkvište". Vrijednost stroja je nešto manja od dva milijuna kuna, a i u ovom slučaju Fond će sufinancirati 80 posto vrijednosti.

Primijeniti talijanska iskustva

- Neke kolege traže odgodu početka programa odvojenog sakupljanja otpada, a ja sam i ministru rekao kako nama dvorište hitno treba. S realizacijom svega potpisanog kroz ugovore, možemo reći da mi pjevajući ulazimo u ovaj program. Kako bi prikupili iskustva iz najbolje prakse 16. srpnja odlazimo u posjet talijanskoj općini Ponte nelle Alpi koja odvojeno sakuplja 90 posto smeća od čega svega deset posto završi na samom smetlištu - zaključuje Huška.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI