Ovaj kraj je bogomdan, samo trebamo ljude koji će nam pomoći

Edukacija o ruralnom razvoju u općinskoj vijećnici u Jakšiću
(FOTO: Aleksandar Grlić)

12.06.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6872

U organizaciji LAG-a Papuk-Krndija u općinskoj vijećnici u Jakšiću danas je održana edukacija "Osnovne ruralnog razvoja". Teme ruralnog razvoja i turizma i udruživanja su izazvale interes predstavnika općina Jakšić, Kaptol i Velika, institucija, ali i drugih pojedinaca. Vida Iličić i Marija Stražičić iz Poduzetničkog centra Pakrac te Igor Štavlić iz Pučkog otvorenog učilišta Obris uspjeli su ih zainteresirati primjerima iz prakse.

- Radionica je bila interaktivna. Predstavili smo par primjera dobre prakse poput klastera "Jabuka" i "Kuna" te primjer seoskog rurizma iz Italije gdje su se sudionici dosta uključili. Odmah su počeli razmišljati što bismo mogli napraviti u našoj Zlatnoj dolini. Saznali su i novosti u raspisivanju natječaja. Ono što su nekad bili dodatni bodovi su sad obaveze. Prvenstveno su to energetska učinkovitost, partnerstvo i čisto imovinsko vlasništvo koje je u našoj županiji pomalo problem. Problem koji će najviše otežati situaciju je ipak predfinanciranje. To će sve otežati našim korisnicima jer ionako vlada prezaduženost - izjavila je Vida Iličić, direktorica Poduzetničkog centra Pakrac.

Po broju sudionika prednjačili su predstavnici Općine Velika. Došlo ih je čak četvero. Predstavnici Udruge "Kutjevački vinari" se jako svidio talijanski primjer ruralnog turizma. Bilo je i zainteresiranih pojedinaca.





- Već godinu dana surađujemo s Poduzetničkim centrom Pakrac. Kandidirali smo više puta "Gutmannovu prugu", turističko edukativnu stazu kroz Veliku. Na dva natječaja nismo prošli. Sada planiramo projekt prijaviti na natječaj Ministarstva turizma. Tu ćemo isto pokušati ostvariti s poduzetničkim centrom. Svaki put kad se otvori natječaj, mi ćemo se kandidirati. Čim zaživi taj projekt i nove terme, to će povući sa sobom potrošnju i podići razinu usluge. Svima će biti od koristi - kazao nam je Vjekoslav Potočanac, tajnik Upravnog odjela Općine Velika.

- Čovjek je došao nazad u svoje selo iz Njemačke i podijelio je ljudima svoje ideje. Nakon godina rada i truda je uspio, svi su se uključili u ruralni turizam. On nije bio sam, već su svi sa svojim proizvodima išli prema zajedničkom cilju. To je opstanak. Naš kraj ima definitivno potencijala. Bogomdan je za ruralni razvoj, samo trebamo ljude koji će nam pomoći prenijeti sve što ima Italija i Slovenija ovdje u Kutjevo. Sve se to može. Ne trebamo uključiti samo vino, nego i med, sir, meso i sve ostale proizvode koje imamo - ispričala je Vera Soldo Čamak, predstavnica Udruge "Kutjevački vinari".

- Stvarno je sve predobro prezentirano. Došla sam jer me je to zanimalo. Nemam obiteljsko gospodarstvo. Zasad ne razmišljam ništa pokrenuti iako postoje želje. Nikad se ne zna što se može iskoristiti. Diplomirala sam na Prometnom fakultetu, na pripravničkom stažu radim u Domu zdravlja, uglavnom se pokušavam usavršavati na svim područjima - rekla nam je sudionica Lidija Bušić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI