U Pleternici desetkovan broj korisnika Pomoći u kući

Tradicionalna proslava Valentinova u Dnevnom boravku za starije u Pleternici
(FOTO: Anđelko Banović)

07.06.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 3529

Na pleterničkom području broj korisnika programa "Pomoć u kući" drastično je smanjen nakon promjene kriterija Ministarstva socijalne politike i mladih. Od dosadašnjih 225 korisnika, Grad Pleternica zasad ima rješenja za njih 18.

- Rješenja su tek počela dolaziti. Ja se nadam da ćemo još rješenja dobivati jer Centar za socijalnu skrb obilazi korisnike, utvrđuje uvjete i izdaje rješenja sukladno svojim pravilnicima. Za sve vrijeme trajanja dosadašnjeg projekta, svi naši korisnici su ispunjavali uvjete koje je nadležno ministarstvo odredilo. Oni su sada promijenili kriterije kako bi prikazali da je program dosad bio loš i netransparentan. Mi smo svaka tri mjeseca slali detaljne izvještaje ministarstvu, kao i godišnje izvještaje, sve smo pratili. Sada su uvjeti drastično postroženi, želi se prikazati da su program koristili oni koji ga nisu trebali koristiti, međutim smisao tog programa nije bio da se pomaže socijalno ugroženima, već onima koji su sami, koji nemaju djece u blizini, dakle međugeneracijska solidarnost. Da ih netko obilazi, da se s njima razgovara, da se osjećaju socijalno uključeni. Sada toga više nema i nažalost, taj dio programa više ne postoji - rekla nam je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

- Svakog tjedna je geronto domaćica obilazila korisnike, s tim da je ona imala 25 korisnika za obići. Imali smo tri dečka koji su radili u programu, oni su cijepali drva, kosili travu, obavljali takve poslove oko kuće korisnika. Od ovoga tjedna imamo 18 korisnika, ali usluge su različite. Netko ima pravo na uslugu jednom tjedno, a netko jednom u dva tjedna. Netko ima pravo samo na uslugu uređenja okućnice dvaput godišnje, a netko četiri puta godišnje. Dnevni boravak je sada odvojen od Pomoći u kući. Mi smo se javili na natječaj i prošli smo s Poduzetničkim centrom Pleternica. Započeli smo s novim programom, s tim da smo prilično ograničeni i više nemamo mogućnosti dovoziti ljude sa sela kao dosad - dodaje gradonačelnica Jozić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI