Sjećanja polaznika ovjekovječena u knjizi

Promocija knjige o Učiteljskoj školi u Pakracu
(FOTO: Mario Barać)

02.06.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5920

Pakračka povijest bogatija je za još jedan vrijedan pisani trag zahvaljujući Elviri Ančić, autorici knjige "Učiteljska škola u Pakracu 1871.-1965." koja je promovirana u do posljednjeg mjesta ispunjenoj pakračkoj gradskoj vijećnici.

Autorica je na gotovo 300 stranica obradila povijest učiteljske škole, prosvjetne ustanove koja je kroz generacije iznjedrila brojne prosvjetne radnike, ali i intelektualce, pisce, pjesnike i visoke dužnosnike društvenog i političkog života. Na promociji su posebno istaknute takozvane "Žive knjige", odnosno zapisana sjećanja polaznika ove prosvjetne ustanove u posljednjih 19 generacija, čija su imena i navedena u knjizi.




Čestitke na doprinosu još jednom pisanom tragu pakračke povijesti joj je uputio gradonačelnik Davor Huška, a izdavač ove knjige, koja je promovirana uoči 50. godišnjice prestanka rada Učiteljske škole u Pakracu, je Povijesno društvo Pakrac - Lipik.


Kako je zapisano u uvodu, ovo je "monografija i još jedan kolažni izričaj pun dokumenata, tragova, putova i sjećanja koja osvješćuju i čuvaju od neminovnog zaborava još jedan kulturno-povjesni trenutak duge i bogate prošlosti Pakraca".



- Istina može biti poželjna i lijepa, ali i ružno nepoželjna. Međutim, ljepota je istine u njoj samoj, kakva god ona bila. Jedna je od tih ljepota skromnost i običnost svih onih koji nisu neke "veličine" u užem i širem okruženju. Oni koji kažu: "Nemam ja što reći, obična sam učiteljica ili učitelj". A živio se život poučavanja i odgajanja onih koji su dolazili, bili i odlazili, s brojnim zajedničkim radostima, poletima, tragedijama. Živjelo se potpuno s malim - velikim ljudima. Svi su oni na svoj način oplemenjivali svoju radnu sredinu i sami sebe. Svi potvrđuju da je učiteljski posao naporan, ali i lijep svima koji ga vole. Zato su oni pravi junaci ove knjige kao i svi oni koji nemaju poveznicu s Učiteljskom školom u Pakracu, ali su učiteljevali od dječjeg vrtića do fakulteta, s ljubavlju i odgovornošću - poručila je autorica Elvira Ančić.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI