Učenici peku i prodaju pekmez i džem; da se i zaraditi

Učenici uređuju školski voćnjak
(FOTO: Mario Barać)

28.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4788

Kako osmisliti i proizvesti, kako prodati i u konačnici zaraditi zna 30-ak lipičkih osnovnoškolaca, aktivnih članova Školske zadruge "Lipa" koja postoji od 2011. godine, a vodi je profesor Stjepan Benković.

Male smo zadrugare zatekli u njihovom voćnjaku, nedaleko osnovne škole u Lipiku, u redovnim poslovima okopavanja, plijevljenja, košenja, čišćenja i orezivanja.

Voćnjak na tisuću četvornih metara


Posebno su ponosni upravo na voćnjak u kojem je, na površini od oko tisuću četvornih metara zasađeno 45 stabala jabuka, 30 stabala šljiva i tri trešnje.


- Sredstva za podizanje voćnjaka smo dobili na natječaju Ministarstva gospodarstva, dok smo kroz natječaj "Slagalice" dobili 15 tisuća kuna kojima smo izgradili sjenicu uz voćnjak. Ovo je treća godina voćnjaka koji još nije u punom rodu, a prvu smo berbu imali lani - pojašnjava profesor Benković.



Kako ističe, cilj djelovanja u Zadruzi "Lipa" je djecu naučiti da cijene svoj rad, u njima potaknuti poduzetništvo i učiti ih proizvodnji, ali i prodaji.

Voćarska, dekorativna i foto sekcija

Osim voćarske, zadruga ima i dekorativnu sekciju koju vodi Martina Kobetić - Pušćenik i foto sekciju koju vodi Kristina Dundović.

- Učenici uz pomoć nastavnika proizvode džemove i pekmeze od šljiva i marelica, a dio voća dobijemo i kroz donacije. Radimo u grupama pa je tako dekorativna sekcija osmislila ambalažu, a rade i razne druge ukrase poput zdjelica za voće - dodao je prof. Benković

Zarade se ulaže u razvoj zadruge

Zaradi se solidno, primjerice na zadnjem Uskršnjem sajmu smo od prodaje naših proizvoda zaradili oko 1.300 kuna. Svaka zarađena kuna se ulaže u razvoj zadruge pa smo tako nedavno kupili novi fotoaparat za fotografsku sekciju, a zarađenim novcem financiramo i kupovinu potrebnog materijala - kaže Benković i dodaje kako su, kao vanjski suradnici u rad udruge uključeni i Željko Klaić i Zdenko Vukoja.

Učenici priznaju da su kroz rad u zadruzi puno naučili. Tako su nam Josip Horvat i Natan Melić, učenici 6. razreda, otkrili da su kroz rad u voćnjaku naučili kopati i okopavati pa s tim vještinama povremeno pomažu i kod kuće.



Djevojke su uglavnom zadužene za dekorativni dio, a na štandovima sajmova na kojima se zadruga pojavljuje, uglavnom su Klaudija Zanetti, Elena Straga i Kristina Grgić. Lipički osnovnoškolci tvrde da im rad u zadruzi nije naporan ni težak, lijepo im je kad nešto uspiju proizvesti, a dodaju i kako se dobro zabavljaju.

- Djeca su vrijedna i odgovorna u radu i savjesno odrađuju svoje obaveze. Dosad nije bilo previše posla, ali nagodinu, kad voćnjak bude u punom rodu, bit će prilike da se stvarno narade - zaključuje Benković.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI