HZZO promijenio mišljenje: Gvozdanoviću ipak odobrena kolica

Zdravko Gvozdanović u kolicima je već 19 godina
(FOTO: Mario Barać)

27.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4388

Nakon što smo nedavno objavili tekst o Zdravku Gvozdanoviću iz Brekinske kod Lipika, koji je 19 godina u invalidskim kolicima, a nova su mu odbijena uz obrazloženje iz HZZO-a da nije educiran, slučaj je dobio zanimljiv nastavak. Gvozdanoviću je na kućnu adresu stiglo rješenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Regionalnog ureda Osijek, Područne službe Požega kojim mu se ipak priznaje pravo na ortopedsko pomagalo - aktivna invalidska kolica.

U obrazloženju rješenja koje potpisuje Danijel Ciganović, viši stručni savjetnik za upravne poslove, navodi se kako je "osiguranik nezadovoljan nalazom, mišljenjem i ocjenom liječničkog povjerenstva, 12. svibnja podnio zahtjev za izdavanje rješenja u prvostupanjskom upravnom postupku".

Više ne spominju edukaciju


Također navodi kako je uz zahtjev priložena i dokumentacija koja je nedostajala - mjerni list, koji je prema obrazloženju bio jedini sporni razlog zašto je Zdravko ranije dobio negativno mišljenje o novim aktivnim invalidskim kolicima. Zanimljivo je da u opširnom obrazloženju nigdje niti jednom riječju nije spomenuto kako osiguranik "nije educiran za aktivna invalidska kolica" što je bio jedan od razloga odbijanja u ranijen nalazu.


"U konkretnom slučaju liječničko povjerenstvo je u skladu s člankom 40. i 43. Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima... djelomično zamijenilo nalaz, mišljenje i ocjenu od 18. travnja i na temelju naknadno priložene dokumentacije 16. svibnja dalo novi nalaz, mišljenje i ocjenu kojim je odobreno ortopedsko pomagalo - aktivna invalidska kolica. Spomenimo i to da je sporni "mjerni list" tehnički dokument koji definira širinu sjedala kolica, dubinu i visinu naslona te visinu potkoljenica.

Trebali su tražiti dopunu dokumentacije

Zdravko je ogorčen upravo na činjenicu da se ispostavlja kako je nedostavljanje tog tehničkog dijela dokumentacijebilo razlog da najprije dobije negativno mišljenje.

- Jednostavno su mi mogli i trebali poslati dodatni dopis da u roku kompletiram dokumentaciju, ako je to razlog odbijanja, i izbjegli bi nepotrebne probleme i komplikacije. Nema mi logike da o tako važnoj stvari za život, kao što su u mom slučaju aktivna invalidska kolica, odlučuje dokument tehničke prirode - tvrdi Zdravko.

Ne čudi ga da se u obrazloženju novog rješenja nigdje ne spominje da nije educiran za aktivna invalidska kolica.

- Znao sam odmah da je to tragikomičao obrazloženje i da su mi kolica odbijena kako bi se uštedjela koja kuna.

Zagorčavaju nam ionako kompliciran život

- Žao mi je i svjestan sam da ima puno primjera sličnih mojem gdje ljudi ipak neće moći ostvariti svoje pravo. Problem je što mnogi ne poznaju zakone i pravilnike i nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima. Najgore je kada nekakvo rješenje prihvate zdravo za gotovo, a neki jednostavno nemaju energije boriti se za svoja prava. Žalosno je da naša država na takav način tretira osobe s invaliditetom, da na nama štedi i da, umjesto da nam olakšaju ionako kompliciran život, oni nam ga dodatno kompliciraju i zagorčavaju - zaključuje Zdravko.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI