Vikend na Sovskom jezeru - uz slikare, pjesnike i djecu (foto, video)

Odmor na Sovskom jezeru
(FOTO: Aleksandar Grlić)

26.05.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7085

Sovsko jezero kod Čaglina ovog vikenda je bilo imalo rekordan broj posjetitelja. Krivi su planinari, pjesnici i slikari koji su članovi planinarskih društava iz Slavonskog broda, Feričanaca, Orahovice i Kutjeva. Domaćini im je bio HPD Sokolovac iz Požege. Među 70-ak planinara i umjetnika je Luka Maloča iz Feričanaca, slikar koji koristi nesvakidašnju tehniku crtanja - vino.



- Najbolji su frankovka, plavac mali s Krka i okatac, imaju intenzivnu boju. To je tehnika koju su Talijani zaboravili u 17. stoljeću. Bavim se time 10-ak godina, čuo sam za to na televiziji, a onda sam upoznao jednog profesora iz Zagreba kojem je djed usmenom predajom pokazao kako se slika vinom. On mi je puno pomogao. Sad nije dovoljno isparilo vino pa moram čekati da se suši. Radi se kao akvarel u slojevima i mora se čekati da se osuši, ne ide mokro na mokro - pojašnjava Luka.







- Dugo smo uključeni u HPD Sokolovac i kad god imamo mogućnost, pohađamo ovakve skupove. To nas podsjeća na skup prije 18 godina kada je naša kćer sudjelovala u izvođenju pjesama. Drago nam je da nas je poslužilo vrijeme i da se ovako nešto održava u našem kraju. Došli smo uživati u prirodi, prekrasnom danu i ovim mladim ljudima u kojima vidimo buduće pjesnike planinare - kažu nam Požežani Damir i Vesna Matoković.





Uživali su i najmlađi. Sovsko jezero je pohodilo i jedno poveće društvo od 50-ak Brođana s djecom tako da je bilo puno dječje igre.





- Bilo mi je super. Dodavali smo se loptom, igrali graničara i recitirala sam pjesmicu. Zove se "Tajna Sovskog jezera". Napisala sam ja baš za ovu priliku, a mama mi je samo malo pomogla. Tu sam s mamom, tatom i bracom i uživamo ovdje - rekla nam je Leona Zima, učenica trećega razreda Kanižlićeve škole u Požegi.





















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI