Požeški pčelari pomažu; Miroloviću poklanjaju pčelinje zajednice

Akcija kod Nikole Mirolovića
(FOTO: Mario Barać)

21.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5242

Nakon objave teksta o stradavanju pčela Nikole Mirolovića iz Jagme pored Lipika koje su uništene u nedavnoj poplavi, pčelari su se solidarizirali pa je najavljena pomoć iz Požeštine, kao i od pčelara s područja Pakraca i Lipika.

Željko Balen, povjerenik pašnog reda Udruge pčelara "Zlatna dolina" iz Požege naglašava kako će Miroloviću pomoći ne samo pčelari ove udruge, nego i pčelari iz cijele Požeštine.

- Kontaktirao sam Mirolovića i dogovor je da u subotu dođemo u Jagmu i u kamion natovarimo sanduke koje je uspio spasiti. Potom sanduke vozimo u Požegu gdje ćemo ih uz pomoć naših pčelara napuniti pčelama i pčelinjim zajednicama i tako Nikoli pokušati pomoći u novom početku. Još ne znamo točno o kojem broju pčela se radi, ali vjerujemo da će to stradalom Nikoli biti vrijedna pomoć - ističe Balen.


Pčelari: Razumijemo u kakvom je položaju Nikola


Jučer je u dvorištu obitelji Mirolović u Jagmi organizirana radna akcija spašavanja onoga što se spasiti da, a sudjelovalo je 10-ak Nikolinih prijatelja. Organizator i inicijator akcije je Nikolin prijatelj Renato Bišćanin iz Lipika.

- Nitko osim mene nije pčelar, ali smo htjeli pomoći koliko možemo. Izvlačili smo sanduke iz vode i sve spašeno smo oprali, a pomogao nam je i DVD Lipik koji nam je posudio opremu. Bavim se pčelarstvom i razumijem u kakvom je teškom položaju Nikola - ističe Renato.



Nikola je zahvalan sa svaku najavljenu i odrađenu pomoć.

- Uspjeli smo spasiti svega desetak pčelinjih društava, ali sada moram sačekati da se sve prosuši i da se pčele smire. Tek kada otvorim spašene kutije znat ću jesmo li što uspjeli spasiti.

U nesreći se vidi tko je prijatelj

- Ne kaže se uzalud da se u ovakvim teškim situacijama vidi tko je u stvari čovjek i tko ti je prijatelj. Sretan sam što se na djelu pokazala pčelarska solidarnost i lijep je osjećaj kad čovjek zna da nije ostao sam. Pčelari to mogu razumjeti jer znaju koliko je pčelarstvo zahtjevan posao. Uz Požežane, kontaktirali su me i pčelari s područja Pakraca i Lipika koji su također najavili da će mi pomoći u novom početku, a svaka pomoć mi je sada dragocjena - ističe Nikola.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI