Požeški pčelari pomažu; Miroloviću poklanjaju pčelinje zajednice

Akcija kod Nikole Mirolovića
(FOTO: Mario Barać)

21.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5238

Nakon objave teksta o stradavanju pčela Nikole Mirolovića iz Jagme pored Lipika koje su uništene u nedavnoj poplavi, pčelari su se solidarizirali pa je najavljena pomoć iz Požeštine, kao i od pčelara s područja Pakraca i Lipika.

Željko Balen, povjerenik pašnog reda Udruge pčelara "Zlatna dolina" iz Požege naglašava kako će Miroloviću pomoći ne samo pčelari ove udruge, nego i pčelari iz cijele Požeštine.

- Kontaktirao sam Mirolovića i dogovor je da u subotu dođemo u Jagmu i u kamion natovarimo sanduke koje je uspio spasiti. Potom sanduke vozimo u Požegu gdje ćemo ih uz pomoć naših pčelara napuniti pčelama i pčelinjim zajednicama i tako Nikoli pokušati pomoći u novom početku. Još ne znamo točno o kojem broju pčela se radi, ali vjerujemo da će to stradalom Nikoli biti vrijedna pomoć - ističe Balen.


Pčelari: Razumijemo u kakvom je položaju Nikola


Jučer je u dvorištu obitelji Mirolović u Jagmi organizirana radna akcija spašavanja onoga što se spasiti da, a sudjelovalo je 10-ak Nikolinih prijatelja. Organizator i inicijator akcije je Nikolin prijatelj Renato Bišćanin iz Lipika.

- Nitko osim mene nije pčelar, ali smo htjeli pomoći koliko možemo. Izvlačili smo sanduke iz vode i sve spašeno smo oprali, a pomogao nam je i DVD Lipik koji nam je posudio opremu. Bavim se pčelarstvom i razumijem u kakvom je teškom položaju Nikola - ističe Renato.



Nikola je zahvalan sa svaku najavljenu i odrađenu pomoć.

- Uspjeli smo spasiti svega desetak pčelinjih društava, ali sada moram sačekati da se sve prosuši i da se pčele smire. Tek kada otvorim spašene kutije znat ću jesmo li što uspjeli spasiti.

U nesreći se vidi tko je prijatelj

- Ne kaže se uzalud da se u ovakvim teškim situacijama vidi tko je u stvari čovjek i tko ti je prijatelj. Sretan sam što se na djelu pokazala pčelarska solidarnost i lijep je osjećaj kad čovjek zna da nije ostao sam. Pčelari to mogu razumjeti jer znaju koliko je pčelarstvo zahtjevan posao. Uz Požežane, kontaktirali su me i pčelari s područja Pakraca i Lipika koji su također najavili da će mi pomoći u novom početku, a svaka pomoć mi je sada dragocjena - ističe Nikola.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI