Humanost ispred profita: Poklanjaju 70 tona stočne hrane

Marijan i Juraj Matijević
(FOTO: Mario Barać)

20.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 7454

Humanost koja se svekodnevno očituje na djelu diljem Hrvatske nije zaobišla niti Lipik, a posebno vrijednu donaciju naugroženijima u istočnoj Slavoniji ponudili su Marijan i Juraj Matijević iz Donjeg Čaglića. Oni su spremni pokloniti 70 tona stočne hrane, točnije 120 bala livadskog sijena i 50 bala djeteline.

Znamo kako im je

- Nije tu bilo puno razmišljanja jer mi smo zemljoradnici sa sela i znamo kako je tim ljudima koji su ostali bez ičega i sretni su što su spasili živu glavu. Scene njihove evakuacije su potresne, a i mi smo 1991. godine morali iz svojih kuća pa nije teško zamisliti kako je tim ljudima - pojašnjava 57-godišnji Juraj koji je u mirovini. Njegov sin Marijan (33) dodaje kako je svjestan da je mnogima od ugroženih obitelji upravo stoka najvrjednija i možda jedini izvor prihoda.


- Odlučili smo se zato donirati stočnu hranu koju smo inače namijenili za prodaju. Znamo da će ovo tim ljudima vjerojatno biti kap u moru, ali vjerujem da će se početi javljati i drugi koji će im pomoći i u hrani za stoku jer veliki je broj grla uginuo u poplavama pa bi tragedija bila i veća da počnu ugibati od gladi - dodaje Marijan. Iako nije želio procjenjivati vrijednost donirane hrane, izračunali smo da je tržišna vrijednost ove donacije oko 40.000 kuna.


Potrebno pronaći 8 šlepera

- Da imamo šleper i kamion, mi bismo to prevezli sami, u više navrata, bez ičije pomoći, ali nemamo ni kamion ni prikolicu. Zato je problem što bi trebalo pronaći 7 ili čak 8 šlepera da se ta hrana dopremi u krizni stožer nedaleko Gunje - pojasnio je Marijan. Kontaktirali smo stoga Državnu upravu za zaštitu i spašavanje koja je zaprimila ovu zamolbu i povratnu informaciju očekujemo tijekom dana. Kontaktirali smo i MORH i načelno nam je odgovorano kako će pomoći pri prijevozu.

Ukoliko postoje zainteresirani koji imaju mogućnost prijevoza ove donacije, neka se jave na broj mobitela 098/840-863 zbog dogovora oko tehničkih pojedinosti.

Pomažu iako su i sami pretrpjeli štetu

Matijevići se već 10 godina bave poljoprivredom, a dodaju da su, ukoliko bude potrebe, spremni donirati i dio ovogodišnjeg sijena. Njihova pomoć ima dodatnu težinu ako se zna da su i sami pretrpjeli štetu od nedavne poplave koja je pogodila Lipik. Oko 2 hektara kukuruza i 2,5 hektara soje potpuno je potopljeno na parceli kod lipičke poduzetničke zone. Zemlja je još uvijek mokra i u nju se ne može s mehanizacijom pa će tek za nekoliko dana vidjeti koliku je štetu napravila vodena stihija.

Humanost su iskazali i ostali brojni Pakračani i Lipičani koji na razne načine prikupljaju pomoć za najugroženije poplavljene krajeve.

U Vinkovce poslano 20 tona pomoći

U pakračkom Crvenom križu su 18. i 19. svibnja prikupili značajnu količinu odjeće i obuće, krevetnine, prehrambenih artikala, higijenskih potrepština i ostaloga pa je kamion s 20 tona pomoći 19. svibnja upućen u Crveni križ u Vinkovcima. Kamion za prijevoz ove pomoći kao i 25 paleta pitke vode donirala je lipička tvrtka "Stragatrans".

Pomoć se organizirano prikuplja i u župnim crkvama u Lipiku (od 17 do 19 sati) i Gaju kao i u Adventističkoj crkvi u Lipiku, a za prikupljanje pomoći se organiziraju i kroz brojne udruge. Najavljeno je da će se pomoć prikupljati i u četvrtak na pakračkoj tržnici.

U Lipik stigla donacija dezinfekcijskih sredstava

Osim što šalju pomoć, našim sugrađanima također i pristiže humanitarna pomoć. Tako je u Lipik danas stigla vrijedna donaciji iz Preloga u kojoj se nalaze sredstva za dezinfekciju i tekući sapuni. Radna grupa će danas proći poplavljenim terenom i podijeliti sredstva.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI