Štetu u Lipiku pretrpjelo preko stotinu kućanstava

18.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 7697

Pripadnici svih 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava koji djeluju u sklopu Vatrogasne zajednice Pakrac - Lipik danas su radili na čišćenju nedavno poplavljenih ulica u Lipiku i uklanjanju posljedica nabujale rijeke Pakre koja je u četvrtak u večernjim satima poplavila jugoistočni dio Lipika.

U čišćenju u ulicama Ivana Meštrovića, Ivana Gundulića, Ivana Mažuranića, Čakovečkoj i dijelu Jadranske sudjelovalo je oko 150 vatrogasaca i više od 20 vozila koji su ispumpavali vodu iz dvorišta i pomagali u čišćenju i pranju. Ironija je tim veća što su po godišnjem vatrogasnom kalendaru vatrogasci VZ Pakrac - Lipik danas trebali imati združenu vatrogasnu vježbu u Velikom Banovcu.




120 intervencija u 2 dana


- Umjesto simulacije krize, danas smo imali stvarnu kriznu situaciju i odlučili smo na ovaj način pomoći našim sugrađanima. Lipički vatrogasci su u pogonu od četvrtka u 17 sati, a ovako nešto se stvarno ne pamti. Ilustracije radi, DVD Lipik je u poplavi 2004. godine, u 5 dana imao 80 intervencija, a u ovoj poplavi smo samo u 2 dana imali 120 intervencija. Mobitel mi ne prestaje zvoniti. Proteklih dana imam zabilježeno više od 1.200 poziva, a u kriznoj noći u četvrtak sam imao 216 propuštenih poziva na koje nisam stigao fizički odgovoriti - rekao je Tomislav Stokić, zapovjednik VZ Pakrac - Lipik i DVD-a Lipik.



Ističe kako su ljudi već iscrpljeni, dodaje i kako su prehlade zbog vremena provedenog u vodi prorijedile i broj vatrogasaca, a neki su nakon intervencije u četvrtak dobili i upalu pluća.

Grad će pomoći ugroženima



U poplavi je evakuirano oko 50 ljudi, a procjenjuje se da je štete pretrpjelo oko 100 kućanstava. Oni koji s na vlatitoj koži iskusili silinu nabujale Pakre i danas su zgroženi posljedicama poplave. Njihova svjedočanstva su gotovo identična. Nabujala rijeka je do kuća stigla u četvrtak oko 21,30 i sve je potopila u roku od 10 minuta. Da je ovo bila izvanredna situacija svjedoči i podatak da je najveći do sada izmjereni vodostaj Pakre u Kusonjama bio 112 centimetara, a u četvrtak je izmjereno 204 centimetra, čak 92 centimetra više od dosadašnjeg rekorda.



Gradonačenik Vinko Kasana je također obišao najugroženija područja. Najavio je da će Grad Lipik pomoći i financijski, u granicama proračunskih mogućnosti, a očekuje i pomoć Vlade. Pozvao je građane da prijave štetu.

FOTO Pogledajte galeriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI