Hrvatske šume nisu zaprimile nijedan zahtjev za branje gljiva

Šuma - ilustrativna fotografija
(FOTO: Wikimedia Commons)

12.05.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6323

Pored naplaćivanja branja šparoga, kestena ili primjerice deset kuna po kilogramu vrganja, ovih dana u hrvatskim medijima se piše i o naplati vožnje biciklom, izleta i rekreacije na uređenim lokalitetima i stazama Hrvatskih šuma. Rekreativci i zaljubljenici u prirodu na području Požeštine ipak mogu odahnuti.

- Ima takvih staza i objekata, ali se u pravilu ne naplaćuju. Ovdje u Požegi imate primjerice Šicanu, Eminovački lug, poučnu stazu u rasadniku Hajderovac. Nijedno se ne naplaćuje. Na području naše županije ih ima nekoliko desetaka - izjavio nam je Dražen Dumančić, voditelj Uprava šuma Podružnica Požega.

- To je zlonamjerno napisano, taj pravilnik nije izdan sada, nego još puno prije. Zadnji koji sam ja gledao je izdan 2006. godine,  a prije njega su vjerojatno postojali pravilnici istog sadržaja. Pravilnik se jednostavno nije koristio. Uglavnom, nepotrebno je podignuta halabuka - dodaje Dumančić.


Nema ni velikog interesa za dozvole za branje gljiva, kestenja i ostalih šumskih plodova, a u tijeku je tek jedno izdavanje dozvole za komercijalno iskorištavanje ljekovitog šumskog bilja.


- U pravilu, obaveza je građana da dođu u šumariju izvaditi dozvolu. Za ovu godinu sam siguran da nema nijednog zahtjeva. Što se tiče ljekovitog bilja, treba se podnijeti zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša. To je regulirano pravilnikom o nedrvnim šumskim proizvoda. Mislim da imamo svega jedan zahtjev subjekta iz Pleternice. To je u proceduri i radi se ugovor koji će biti poslan na potpisivanje - odgovara voditelj Uprave šuma Podružnica Požega.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI