Da bismo bili konkurentni, moramo povećati produktivnost

Aleksandar Terer na prezentaciji u Poduzetničkom centru Pakrac
(FOTO: Mario Barać)

09.05.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4058

Dvadesetak poslovnih suradnika i kooperanata tvrtke "Profine Croatia" iz cijele Hrvatske sudjelovalo je danas na prezentaciji na temu "Mogućnosti i izazovi EU fondova" koju je ova tvrtka, u suradnju s Poduzetničkim centrom Pakrac, organizirala u pakračkom poduzetničkom inkubatoru.

Kako je istaknuo Aleksandar Terer, direktor "Profine Croatia", PC Pakrac su odabrali kao jedan od najboljih poduzetničkih centara u Hrvatskoj kako bi prenijeli svoja znanja i iskustva.

- Ulaskom u Europsku uniju dobili smo pristup različitim mogućnostima poticajnog financiranja iz fondova EU. Otvaranje granica je mogućnost za plasman proizvoda na veliko tržište EU, ali i velika prijetnja, jer je proizvođačima iz ostalih zemalja omogućeno da ponude svoje proizvode u Hrvatskoj. Većina poslovnih partnera odbija razgovore o mogućnostima poboljšanja ili proširenja svojih kapaciteta financiranjem iz EU fondova. Najčešći razlozi za to su strah i nerazumijevanje materije i kompliciranog sustava dodjele sredstava, ali i mišljenje da to treba samo onima koji misle izvoziti. To je pogrešno - naglasio je Terer.





Uz upoznavanje s novostima iz proizvodnog programa, Terer je govorio i o načinu njihovog uvođenja na tržište te o implementaciji novih sistema.

- Cilj ove prezentacije je da saznate što više potrebnih informacija koje vam mogu biti od velike koristi u daljnjem poslovanju. Ako polazimo od pretpostavke da će konkurencija iz EU prodavati u Hrvatskoj jeftinije nego što mi sami prodajemo, trebamo se zapitati kako je to moguće ako znamo da imaju skuplju radnu snagu, a i trošak transporta nije zanemariv. Otkud onda mogućnost davanja povoljnijih cijena? Odgovor je: produktivnost! Ona je postignuta naprednom tehnologijom u moderno opremljenim prostorima i uz primjenu suvremene informatike. Ulaskom u EU omogućen nam je pristup različitim oblicima bespovratnog financiranja investicija i do 70 % ukupnog iznosa - pojasnio je Terer.

Primjenu dobrih iskustava i prakse u svakodnevnom funkcioniranju te načinima povlačenja sredstava i sudjelovanju u natječajima zainteresiranima je prezentirala Vida Iličić, direktorica PC i Vlado Gazić. Osim prezentacije, poduzetnici iz cijele Hrvatske su u sklopu praktičnog dijela ovog predavanja obišli neke od poduzetnika koji su uspješno aplicirali i iskoristili mogućnosti EU fondova.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI