Magistralni plinovod: Kaptol i Velika dobivaju plinsku mrežu

Radovi na plinu, Jug
(FOTO: Mario Barać)

25.04.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5121

"Riječ je o spojenom plinovodu preko Mihaljevaca, Velike, Kaptola i spaja se kod Vetova na postojeći plinovod iz Kutjeva, jedna magistrala", najavljuje gradnju magistralnog plinovoda Zoran Pul, direktor Sektora za tehničke poslove osječkog HEP Plina. U prvoj fazi radova koja kreće idući mjesec mogućnost spajanja na plinsku mrežu dobit će dijelovi općina Velika i Kaptol isključivo uz plinovod. Ostatak stanovnika će morati ipak pričekati na izbor energenta. Radove će izvoditi Industropromet Zagreb, a vrijednost im je 1,8 milijuna kuna.

- Prvo će dobiti plin mještani pored čijih će kuća proći magistrala, odnosno samo ta strana dok se ne napravi ostatak mreže, ali ovo je prva faza. Ugovori su sklopljeni i samo čekamo garancije izvođača. Vjerujem da će najkasnije do sredine svibnja početi radovi. Vrijednost radova je 1,8 milijuna kuna. Sredstva su isključivo HEP plina. Javile su se i Županijske ceste i Tekija koja radi vodovod na tome području radi regulacije prometa i da ne kopamo duplo, tako da nam sada predstoji malo dogovaranja da vidimo kada će se raditi koje dionice. Kad se usklade svi pravilnici i novi zakon o građenju, počet će se raditi na dokumentaciji za ostatak distribucijske mreže. Sumnjam da ćemo u to ići sljedeće godine jer dokumentacija neće biti gotova - pojašnjava Pul.

Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol i Vlado Boban, načelnik Općine Velika kažu kako su prezadovoljni što je dugogodišenje lobiranje urodilo plodom. Obojica ističu kako će od ovoga prvenstveno imati korist institucije koje se griju na lož ulje.


- Prije pet godina smo se zajedno prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja za sufinanciranje projektne dokumentacije. Išli smo i u HEP plin, budući da su općine djelomično plinificirane. Imamo plin do Trenkova i Trnovca, ali nedovoljno za daljnje širenje. Isto kao što Kaptol ima do Podgorja. Napravit će se prsten od Podgorja preko Bešinaca, Kaptola, Golog Brda i Češljakovca do Velike prema Trenkovu. Prsten će omogućiti daljnju distribuciju u Veliku i ostala naselja za što se radi dokumentacija. Svaka infrastruktura znači puno, pitanje je sad samo tko će se sve prikopčati. Škola, ambulanta, dom umirovljenika i HEP-ov nastavno obrazovni centar se griju za na lož ulje, znači ima zainteresiranih. Prije svega su to ustanove, a vjerojatno i fizičke osobe - kaže Vlado Boban, načelnik Općine Velika.


- Već imamo djelomično pokrivena naselja Podgorje, Ramanovci i Alilovci. Potrošači bi mogli biti prije svega škola, ustanove i veći potrošači koji se griju na lož ulje koje je izuzetno nekonkurentno. Problema će biti s fizičkim osobama. Prelaženje s drva na plin je skupa investicija, a i standard je malo opao. Vjerojatno će to utjecati. Iz osobnog iskustva s plinom mogu reći da je neznatno skuplji od drva, a sigurno jednostavniji. Očekujemo kako će se kroz godinu i pol do dvije će se raditi i distribucijski vod - dodaje Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI