Ruralni razvoj i novac iz EU - tema koja nikoga ne zanima?

Seminar o EU programu ruralnog razvoja u Lipiku
(FOTO: Mario Barać)

24.04.2014. | Mario Barać
Pregleda: 5153

„Ruralni razvoj u Europskoj uniji“ tema je seminara koji je održan 23. travnja u dvorani Quella u Lipiku. Više o temama – Zajednička poljoprivredna politika, Strukturni fondovi namijenjeni ruralnom razvoju, LEADER pristup Europske unije te Program ruralnog razvoja  2014. - 2020. Ministarstva poljoprivrede imali su prilike naučiti polaznici seminara koji su održali predstavnici renomirane i prepoznatljive tvrtke Krutak d.o.o.

Ovo je bila prva prilika stanovnicima LAG-a „Zeleni trokut“ da čuju više o novim mjerama potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju koje će biti moguće koristiti u financiranju investicija na poljoprivrednim gospodarstvima te financiranju ruralne infrastrukture.




- Unatoč dobro odrađenoj medijskoj kampanji, seminaru se odazvalo tek šest osoba. Nakon tako porazne polaznosti, nameće se logično pitanje je li tema Ruralni razvoj u EU tema koja nikoga ne zanima? Žalosna je to činjenica, osobito ako se uzme u obzir teška gospodarska situacija na našem području s jedne strane, a velike mogućnosti financiranja i debeli proračun namijenjen razvoju poljoprivrede s druge strane - ističe Igor Matek, voditelj LAG-a "Zeleni trokut".


Ističe i kako je informiranje i educiranje stanovnika Lipika, Novske i Pakraca zadaća LAG-a „Zeleni trokut“ s ciljem jačanja kapaciteta za povlačenje novca iz Fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. U tome smislu, LAG je ostvario pravo na financijska sredstva iz IPARD programa u visini od 900.000 kn kroz dvije godine. Nakon isteka toga perioda, LAG-u će biti moguće financirati konkretne projekte za što će imati na raspolaganju iznos do 5 milijuna eura.

- Edukativnim i promidžbenim aktivnostima želi se jačati svijest stanovnika i njihova spremnost za korištenje navedenih sredstava. Međutim, dosadašnje aktivnosti ne nude nadu niti optimizam - tvrdi Matek.



Dana 18. travnja istekao je rok za prijavu projekata iz Mjere 101, a nekoliko dana ranije za Mjeru 103 IPARD-a koje mjere su namijenjene potporama investicijama na poljoprivrednim gospodarstvima. LAG–u je zadaća podupirati takve investicije davanjem pisma potpore koje donosi investitoru dodatnih 15 bodova i povećava njegovu šansu za uspjeh na natječaju.

- Nažalost, tijekom roka za prijavu projekata na natječaj, LAG-u nije prispio niti jedan zahtjev za izdavanjem pisma preporuke, što ukazuje na to da prijava projekata nije niti bilo s područja gradova Lipika, Novske i Pakraca. Osim projekta poduzeća "Poljo-Gaj" d.o.o. iz Gaja, kojemu je odobreno ulaganje unutar Mjere 101 još 2013. godine, a koje je zahvaljujući preporuci LAG-a osvarilo 50 bodova na natječaju, niti jedno drugo poljoprivredno gospodarstvo s ovoga područja nije ostvarilo potporu za svoju investiciju. Porazna je to činjenica i osobito zabrinjavajuća. Od naveliko obećavanog novca iz europskih strukturnih fondova, OPG-ovi neće još dugo vidjeti niti centa, pogotovo ukoliko se nešto ubrzo ne učini na jačanju njihove pozicije na tržištu. Unatoč slabom odazivu, napori LAG-a „Zeleni trokut“ bit će i dalje nastavljeni te će i dalje nuditi ruku potpore svima koji to zatraže - poručuje Matek.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI