Ronioci čistili Sovsko jezero od otpada (foto)

Jezero su čistili članovi Ronilačkog kluba Požega
(FOTO: Anđelko Banović)

23.04.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9092

U akciju čišćenja Sovskog jezera povodom Dana planeta Zemlje uključili su se Ronilački Klub Požega i učenici Osnovne škole Stjepana Radića iz Čaglina.



Ivica Samardžić, Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije ističe kako je jezero prilično čisto zahvaljujući Udruzi za očuvanje i zaštitu Sovskog jezera koja ga redovito održava. Slično su nam potvrdili i ronioci koji kažu da je jako čisto, a površno mu je izmjerena i dubina.


- Najzaslužniji za taj dio priče je Ronilački klub Požega koji je čistio nedostupan dio trske i dno od ambalaže i otpada. Prvi put se vidjelo kako dno izgleda i što tu ima ne samo od flore i faune nego i od hidroloških osobitosti. Stotinjak metara ispod najviše točke Dilja je jedinstveno jezero i brojna su pitanja zašto je tu ono opstalo tisućama godina. Priča da je to ostatak Panonskog mora ne drži puno vodu. Očito se ovdje radi o nekoj dubinskoj akumulaciji koja kroz podzemni kanal komunicira s jezerom. Učenici su uz obale jezera i do šumskog ruba sakupljali otpad, uglavnom plastičnu ambalažu i smeće. Uz to su aktivno uključeni u programe osposobljavanja mladih čuvara prirode - rekao je Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem.




- Mogu reći da je jezero dosta čisto, nađeno je malo smeća, ništa strašno. Izvukli smo nekoliko vrećica i plastičnih boca, ali zaista je uredno. S obzirom na to da je ovo prvi uron u ovom jezeru unazad dobrih 30 do 40 godina nismo se toliko bazirali na mjerenje dubine. Više smo pripremali teren kako bi napravili ozbiljnija pretraživanja. Za sad možemo reći da je da je dubina nekih tri i pol do četiri metra - izjavio nam je Daniel Josipović, tajnik Ronilačkog kluba Požega.

















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI