Uređivali okoliš, hodali bosi i savladali tehnike penjanja (foto)

Učenici prave "Stazu bosih stopala"
(FOTO: Mario Barać)

23.04.2014. | Mario Barać
Pregleda: 8757

Tradicionalni oblik neformalnog održavanja nastave "Dani bez dnevnika" započeo je danas u Srednjoj školi Pakrac radionicama i aktivnostima od kojih je većina bila vezana uz Dan planeta Zemlje pa je i njihov cilj bio promocija ekologije i povratak prirodi.



Posebno je zanimljiva bila izgradnja "Staze bosih stopala" koju su učenici, pod vodstvom profesorica Davorke Lokner i Mice Mladineo - Desnica te profesora Vilima Grgića, izgradili neposredno uz školu.


- Svidjela mi se ideja i zato sam odlučila uključiti se u ovu radionicu. Šteta što je počela kiša jer smo skoro završili stazu na kojoj smo postavili razne podloge, od piljevine, hoblovine, granulata, ima tu i trave, pijeska, kamena, cigle i zemlje i stvarno je ispalo super - rekla nam je Ana Čičković, učenica prvog razreda gimnazije.


Dvije godine starija Marija Pierobon dodaje kako je bilo i fizički naporno, ali se trud isplatio. - Sudjelovalo nas je 15-ak učenika i staza super izgleda. Nadam se da će je i ostali učenici koristiti. Ideju su dali naši profesori koji su osmislili stazu u vrtu s ružama u kojem smo i prije imali labirint, pa je sada taj vrt stvarno prekrasan - rekla je Marija.

Davorka Lokner ističe kako su sve podloge napravljene od prirodnog materijala.

- Smisao ove staze je da djecu potaknemo da osjete kako je to hodati bos, da se i na taj način povežu sa Zemljom i prirodom. Šteta zbog kiše i malo hladnijeg vremena, ali sam sigurna da će, kada se vrijeme proljepša, mnogi bosi hodati po ovoj stazi - ističe Lokner.

Najodvažniji među učenicima koji su se okupili oko staze je bio Mislav Hihlik, učenik četvrtog razreda gimnazije, koji je, usprkos vremenskim neprilikama, izuo tenisice i bos prošetao stazom.



- Super je, najugodnije je bilo hodati po pijesku i cigli, a najneobičnije po granulatu. Nisam dugo hodao bos i ovo je super ideja - rekao je Mislav koji je za svoju odvažnost nagrađen jabukom.

Obzirom da su ekologija i zdravlje bile glavne teme ovogodišnjih "Dana bez dnevnika", koji se u pakračkoj školi održavaju 11. godinu, većina od 28 radionica na koje se prijavilo 471 od ukupno 536 učenika, bila je u skladu s tom tematikom. Tako su učenici izrađivali košare od starog papira, zatim košare za kućne ljubimce od starih majica kao i torbe od stare i iznošene robe.



- Učenici su se uključili i u uređenje okoliša škole, neki su izrađivali grafite na igralištu i na dimnjaku škole, a u sportskoj dvorani su mogli vježbati pilates ili savladati neke od tehnika penjanja, uz pomoć pripadnika HGSS-a - rekla je Manuela Paragi u ime ovogodišnjeg tima "Dana bez dnevnika".

Dodaje kao se program ovakvog vida nastave nastavlja sutra, a ukoliko to vrijeme dozvoli, planirano je i pješačenje do planinarskog doma na Omanovcu.















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI