Ovaj jedinstveni običaj datira još iz doba Turaka (foto, video)

Klapanje u četiri sela pleterničkoga kraja
(FOTO: Anđelko Banović)

18.04.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7201

Četiri sela u pleterničkom kraju imaju jedinstven uskršnji običaj. Dječaci i djevojčice iz Župe sv. Juraja koja obuhvaća Buk, Svilnu, Resnik i Kalinić svake godine čegrtaljkama, klapačama i tačkama još od 18. stoljeća "klapaju" na Veliki petak kada se zavežu zvona. U KUD-u Svilenka iz Buka kažu kako običaj vuče korijene još iz "turskog doba".

- Tada je kršćanima bilo zabranjeno zvoniti pa su franjevci morali udarati batovima o dasku kada bi navješćivali da dolaze u selo. S Austrougarskom dolazi do reorganizacije crkve i u 18. stoljeću biskup naređuje vezanje zvona na Veliki petak. Moralo se udarati da se zna kada su mise i događanja. Djeca, najčešće dječaci, išli bi s klapačama, čegrtaljkama i tačkama koje su imale kotač koji čegrta. Najčešće su ih pravili stolari. Na jutro Velikog petka išli bi umivati se u potoku. Običaj je vezan uz prelazak Isusa preko potoka Kedrona. Potom bi naložili veliku vatru.


Klapanje u Resniku (video: A. Banović)


- Zvonili bi prvo pozdravljanje u osam sati, a sa župnikom se dogovarali kada će klapati za misu. To je običaj samo u naša četiri paurska sela: Kaliniću, Buku, Resniku i Svilni. Nigdje drugdje u Slavoniji nisam ga zatekla. U Austriji imaju čegrtaljke, ali im u novije vrijeme služe za čuvanje vinograda. Običaj nikad nije prekinut, župnik to može potvrditi u svojoj povjesnici. Nema veze ni ako je malo djece. Recimo u Svilni su samo dva dečkića koji idu - priča Branka Leist, predsjednica KUD-a Svilenka.






Zbog skupljanja milodara u drugom selu bilo je i gađanja jajima.

- Dječaci u svakom selu u subotu ujutro išli bi sakupljati milodare od kuće do kuće. Žene bi ih dočekivale i dale im najčešće jaja jer novca nije bilo. Gazda i podgazda svake grupe dijele milodare djeci koja su klapala. Ako su nešto skrivili, dobili su kaznu ili "abcug", odnosno manje jaja, najčešće ako su klapali u povratku kad klapača više ne smije klapati. Sela su spojena pa se znalo dogoditi da Sviljani prijeđu u Resnik i pokupe jaja. Ako bi Rešani to "skužili", malo bi se posvađali pa bi bilo gađanja jajima, ali to je jedan lijepi običaj koji nije izumro i svake godine se kod nas održava - objašnjava Branka Leist.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI